În cadrul sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a avut loc un eveniment la care a luat cuvântul deputatul din partea BCS, Constantin Starîș, transmite eNews.
Politicianul a subliniat că una dintre cele mai dificile probleme care duc la degradarea democrației în țară este lipsa dialogului dintre autorități și opoziție. El a subliniat că niciuna dintre inițiativele opoziției, care reprezintă mai mult de o treime din societatea moldovenească, nu găsește susținere din partea majorității de la guvernare. Fie că este vorba de proiecte de legi, de propuneri de audieri parlamentare, de crearea unor comisii parlamentare care să investigheze anumite situații scandaloase.
Deputatul le-a spus participanților la eveniment că la Chișinău a avut loc o conferință care a reunit reprezentanți ai partidelor de dreapta, de centru și de stânga. Toți au fost uniți prin atitudinea critică față de partidul de guvernământ și față de metodele autoritare dictatoriale de guvernare a țării. Ca urmare, mulți dintre participanții la conferință au fost hăituiți, atât de serviciile de securitate, cât și de presa pro-guvernamentală. Ei au fost acuzați că lucrează pentru Kremlin. Potrivit lui Starîș, logica absurdă a majorității aflate la putere este că oricine critică autoritățile este automat înscris ca agent al Moscovei.
Starîs a amintit că la ultima sesiune, în cadrul întrevederii cu șeful APCE, a fost discutată ideea organizării la Strasbourg a unei mese rotunde, moderată de președintele Adunării, la care ar putea participa reprezentanți ai autorităților moldovenești, ai opoziției parlamentare și extraparlamentare. Scopul evenimentului era de a stabili un dialog și de a defini „regulile de joc”. Cu toate acestea, regimul de guvernământ a refuzat să susțină această inițiativă. Iar acest lucru, a spus el, înseamnă că situația cu democrația în Moldova nu va face decât să se înrăutățească.
În replică, Andrei Hunko, membru al APCE, deputat în Bundestag, liderul grupului Stânga Unită, și-a exprimat extrema îngrijorare în legătură cu refuzul autorităților moldovenești de a dialoga cu opoziția.
„Trebuie să spun că sunt îngrijorat de evoluțiile din Republica Moldova, deoarece dezvoltarea democratică este mai presus de toate problemele geopolitice. Și este regretabil că a fost respinsă oportunitatea de a organiza o masă rotundă aici, în Casa Democrației, Statului de Drept și Drepturilor Omului, cu președintele Adunării. Iar acest lucru mă îngrijorează.”, a declarat Hunko.
El a subliniat că este foarte important să se observe procesul electoral care va avea loc în Moldova în a doua jumătate a anului.