Un pilot de vânătoare chinez a efectuat săptămâna trecută o „manevră nejustificat de agresivă” în apropierea unui avion de supraveghere american care opera deasupra Mării Chinei de Sud, potrivit armatei americane, transmite The Guardian, informează News.ro.

Incidentul – despre care Pentagonul spune că face parte dintr-un model de comportament al Chinei – are loc într-un moment în care tensiunile dintre Washington şi Beijing sunt deja sporite din mai multe motive, inclusiv Taiwanul şi un presupus balon spion chinezesc care a fost doborât după ce a traversat Statele Unite la începutul acestui an.

Avionul chinezesc „a zburat direct în faţa şi la mai puţin de 400 de metri de botul RC-135, forţând aeronava americană să zboare prin turbulenţele din urma sa”, a precizat Comandamentul Indo-Pacific (IndoPaCom) într-un comunicat.

Incidentul s-a petrecut vineri

„RC-135 efectua operaţiuni sigure şi de rutină deasupra Mării Chinei de Sud în spaţiul aerian internaţional, în conformitate cu dreptul internaţional”, a mai precizat comandamentul.

Imaginile video declasificate arată un avion de vânătoare care trece prin faţa aeronavei americane, care poate fi văzută tremurând din cauza turbulenţelor rezultate.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că a existat o „creştere alarmantă a numărului de interceptări aeriene riscante şi de confruntări pe mare” din partea avioanelor şi navelor chineze – acţiuni care „au potenţialul de a crea un incident nesigur sau o eroare de calcul”.

„Nu credem că sunt făcute de piloţi care operează independent”, a declarat oficialul.

„Credem că face parte dintr-un tipar mai larg”, a adăugat acesta.

Un incident similar, în care au fost implicate un avion chinez şi un RC-135 american, a avut loc în decembrie, forţând avionul american „să efectueze manevre evazive pentru a evita o coliziune”, a declarat IndoPaCom la acea vreme.

Anunţul privind cel mai recent incident a venit la o zi după ce Pentagonul a declarat că Beijingul a refuzat o invitaţie a SUA ca secretarul american al apărării, Lloyd Austin, să se întâlnească cu omologul său chinez în Singapore la sfârşitul acestei săptămâni.

Dar oficialul de rang înalt a declarat că momentul anunţului nu a avut legătură cu refuzul Chinei de a accepta invitaţia, explicând că informaţiile despre incidentul aviatic „au fost supuse procesului de declasificare militară a SUA şi procesului de comunicare diplomatică a SUA”.

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi s-au întâlnit la Viena la începutul acestei luni, iar preşedintele Joe Biden a declarat ulterior că legăturile dintre Washington şi Beijing ar trebui să se dezgheţe „foarte curând”.

sursa