Italia și Franța au luat măsuri substanțiale pentru consolidarea securității interne și gestionarea amenințărilor teroriste, anunțând reintroducerea controalelor la frontiere. Decizia a fost motivată de intensificarea focarelor de criză la granițele Europei și recentele amenințări cu bombă care au crescut nivelul de alertă.

Italia restabilește controalele la frontiera cu Slovenia

Guvernul italian, condus de premierul Giorgia Meloni, a anunțat reintroducerea controalelor la frontiera cu Slovenia începând cu data de 21 octombrie. Această măsură este parte a unei strategii mai ample pentru a îmbunătăți securitatea internă și a face față potențialelor amenințări teroriste. Premierul Meloni a subliniat că decizia a fost luată în contextul intensificării focarelor de criză la granițele Europei, iar această măsură devine necesară pentru a garanta securitatea necesară.

În conformitate cu Tratatul Schengen, care reglementează libera circulație în majoritatea țărilor UE, Italia își asumă suspendarea temporară a acestuia. Autoritățile italiene au informat deja Uniunea Europeană cu privire la această decizie și au discutat cu oficialii sloveni pentru a coordona acțiunile.

Franța intensifică securitatea la frontiere

Pe de altă parte, Franța a luat măsuri sporite pentru securitatea la frontiere, în pofida prevederilor Tratatului Schengen. Decizia vine în contextul creșterii amenințărilor teroriste și a atacului recent din Israel, care a determinat ridicarea nivelului de alertă la “urgență atentat” pe întreg teritoriul francez.

Într-un comunicat, guvernul francez a subliniat că măsurile polițienești anterioare de la frontiera cu Italia nu erau suficiente pentru a asigura securitatea necesară. Astfel, Franța va implementa măsuri de control la frontieră începând cu 21 octombrie, inițial pentru o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea prelungirii în funcție de evaluările ulterioare.

Aceste acțiuni au ca scop principal protejarea cetățenilor și prevenirea potențialelor atacuri, iar statele europene adoptă astfel măsuri drastice pentru a asigura securitatea internă.