În timp ce în exterior își exprimă sprijinul total pentru Ucraina, în spatele ușilor închise de la Berlin și Washington se pun la cale planuri pentru a forța Ucraina să poarte discuții cu Rusia pentru a îngheța războiul pe actualele linii de front, notează ziarul german BILD.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a avertizat ieri în acest sens, potrivit Bloomberg.

Guvernul federal german și-a stabilit acum ca obiectiv principal să pună Ucraina într-o “poziție de negociere bună din punct de vedere strategic”, potrivit BILD.

“Țara ar trebui să negocieze cu regimul (dictatorului rus) Vladimir Putin despre ‘suveranitatea și integritatea sa teritorială’. Casa Albă și Cancelaria se coordonează în acest sens”, au declarat surse guvernamentale pentru BILD.

Nici cancelarul german Olaf Scholz, nici președintele german, nici președintele american Joe Biden nu doresc să îi ceară direct președintelui ucrainean Zelenski să negocieze asupra viitorului statut al teritoriilor ocupate de Rusia, a precizat BILD.

În schimb, ambele țări – în calitate de cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei – au decis să forțeze guvernul de la Kiev să discute cu regimul lui Putin prin restricționarea calității și cantității livrărilor lor de arme. Ele pot face acest lucru pentru că nicio altă țară occidentală nu sprijină Ucraina la fel de mult ca Germania și Statele Unite, potrivit BILD.

Zelenski ar trebui să realizeze că lucrurile nu mai pot continua așa”, a declarat pentru BILD o persoană din interiorul guvernului german.

“El ar trebui să se adreseze națiunii sale de bunăvoie și să explice că trebuie să se desfășoare negocieri”.

Planul B al americanilor și al germanilor

Dacă constrângerea livrărilor de arme nu reușește să aducă Ucraina la masa negocierilor, Washingtonul și Berlinul au un plan B, a declarat pentru BILD o sursă din guvernul german.

“Ceea ce Berlinul și Washingtonul încearcă să obțină ca alternativă la negocieri este un conflict înghețat, fără acord între părțile aflate în conflict”, a declarat sursa.

Asta ar însemna că, chiar dacă Zelenski și Putin nu (vor) să vorbească unul cu celălalt, linia de contact s-ar solidifica și ar deveni închisă – o nouă cvasi-frontieră între Ucraina și Rusia.

“Este ca la Minsk, doar că fără Minsk”, a declarat cu sarcasm persoana din interior, referindu-se la “tratatul de pace” fragil și ineficient dintre Ucraina și Rusia, încheiat în 2014.

Opiniile experților

Deputatul german Roderich Kiesewetter, membru al partidului CDU, fost ofițer al Statului Major al Bundeswehr (forțele armate germane), este de acord că acest lucru s-ar putea număra printre planurile Statelor Unite și ale Germaniei.

“Devine din ce în ce mai evident că Cancelaria nu crede într-o victorie ucraineană și nu o dorește deloc”, a declarat Kiesewetter pentru BILD.

“Pachetul de arme pe care Pistorius l-a adus în Ucraina nu este o expresie a obiectivului “Ucraina trebuie să câștige”. Mai degrabă, simbolizează faptul că există atât de puțin sprijin încât Ucraina este împinsă spre negocieri, un ‘Minsk 3’.”

Dar, potrivit expertului militar și cercetătorului “ECFR” Gustav Gressel, planurile Washingtonului și Berlinului nu vor funcționa.

“Este o concepție greșită în Occident că, dacă se pune mai multă presiune asupra lui Zelenski pentru a se așeza la masa negocierilor, atunci vor avea loc negocieri serioase”, a declarat Gressel pentru BILD.

“Putin nu vrea să negocieze, el vrea să câștige acest război”.

“Menținând Ucraina slabă, îl invităm pe Putin să continue să creadă în victoria sa și să lucreze la ea. Doar atunci când Ucraina va intra pe calea victoriei, Rusia va deveni dispusă să negocieze. Dar Ucraina nu a fost capabilă să facă acest lucru, iar livrările de arme întârziate, inexistente și mult prea mici fac parte din această problemă.”

Contactată de BILD pentru acest articol, Cancelaria Federală Germană a negat că Germania își urmărește propriile obiective prin sprijinul acordat Ucrainei.

“Este clar pentru guvernul federal: Ucraina este cea care trebuie să stabilească obiectivele militare și politice în lupta sa defensivă împotriva agresiunii rusești”, a declarat un purtător de cuvânt al cancelariei pentru BILD.

“Germania este ferm de partea Ucrainei. Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești. Este vorba despre apărarea suveranității și integrității teritoriale și, prin urmare, despre supraviețuirea Ucrainei. Suntem în comunicare constantă și strânsă cu partenerii noștri internaționali.”

Kiesewetter nu crede, potrivit BILD. În ceea ce privește guvernul federal, el a declarat pentru BILD: “În mod deliberat, nu livrăm ceea ce Ucraina are nevoie pentru a elibera teritoriul ocupat, cum ar fi Taurus sau alte tancuri de luptă Leopard 2, ci ne limităm la apărarea unei Ucraine rămase.”

sursa