Oamenii săraci au acces limitat la serviciile medicale, iar locuitorii de la sat au posibilități mai reduse ca să ajungă direct la medicii specialiști. Datele se conțin în studiul ”Accesul populaţiei la serviciile de sănătate”, prezentat de Biroul Național de Statistică.
Certarea a fost realizată în perioada august-octombrie 2021.
Astfel, în ultimele 4 săptămâni anterioare studiului, 24,0% din populaţie a beneficiat de servicii medicale pentru o anumită problemă de sănătate. Persoanele asigurate medical au beneficiat într-o proporţie mai mare de servicii medicale comparativ cu cele neasigurate, cu o diferenţă de 18,6 puncte procentuale.
Nivelul de bunăstare al populaţiei este unul din factorii care determină accesul la anumite servicii medicale. Conform datelor studiului, populaţia din rândurile celor săraci a beneficiat de unele servicii medicale în proporţie de 13,3%. Prin urmare, se constată existenţa unor inechităţi în accesul populației la serviciile de asistență medicală primară.
În ultimele 4 săptămâni care au precedat interviul, din totalul populației care a beneficiat de asistență medicală primară, circa 64,1% s-au adresat la medicul de familie, iar 21,7% la medicul specialist. În orașe ponderea populației care se adresează direct la medicul specialist e mai mare cu 8,4 puncte procentuale, în timp ce în sate vizitele la medicul de familie sunt cele mai frecvente, cu o diferență de 22,2 puncte procentuale față de mediul urban.
Persoanele cu asigurare medicală într-o proporție mai mare apelează la serviciile medicului de familie (64,8%), comparativ cu persoanele fără asigurare medicală (54,1%).
În ultimele 12 luni anterioare studiului, mai mult de jumătate din populație (61,4%) a contactat medicul de familie sau specialist în vederea unei consultații pentru o problemă personală de sănătate, cu o pondere mai mare a persoanelor ce locuiesc în mediul urban.