Militarii Armatei Naționale beneficiază de echipamente medicale de prim ajutor mai performante. Armata Națională a recepționat un lot de echipamente medicale, prin intermediul Pachetului de Consolidare a Capacității de Apărare (DCBI), oferit de Alianța Nord-Atlantică, în valoare de 700 de mii de euro. Trusele medicale sunt destinate pentru unitățile din toate garnizoanele țării, iar o parte din acestea au fost deja distribuite organelor de menținere a păcii din Zona de Securitate.
O parte din asistența donată a fost deja repartizată militarilor din contingentele militare internaționale, precum și celor de menținere a păcii din zona de securitate, iar restul este destinat pentru soldații din centrele de instruire, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Oficialul a subliniat că sprijinul oferit de organizația Nord-Atlantică contribuie nu doar la consolidarea capacității naționale de apărare, dar și la siguranța cetățenilor.
„Da, acestea sunt niște materiale care sunt de folosință, ele nu sunt pentru a fi păstrate la depozit. Și cum am fost informat de domnul Cazalet, asta este doar un început. Avem 20 de programe prin care NATO ajută Republica Moldova, nu doar în instituția militară, dar și Ministerul Afacerilor Interne și colegii de la SIS, pentru a dezvolta capacitatea de reziliență națională”, a declarat ministrul Apărării.
Această livrare de echipamente este un exemplu concret al modului în care NATO ajută Republica Moldova, iar sprijinul va continua și în următorii ani, a declarat reprezentantul Alianței, Pierre Cazalet. „În acest cadru, pachetul de consolidare, putem coopera acum împreună în aproape 20 de domenii diferite, variind de la subiecte pur militare, cum ar fi logistica și instruirea, până la domenii transversale, precum comunicarea strategică sau securitatea cibernetică. Este cea mai mare livrare până în prezent, de aproape 700 de mii de euro, și NATO va oferi mai multe în următorii doi ani”.
Medicul colonel din Armata Națională, Sergiu Cârlan, a declarat că soldații sunt asigurați cu truse medicale, dar nu sunt atât de performante cum sunt cele donate astăzi.
„Echipamentul nou, donat, conține truse medicale individuale și destinația de bază este acordarea primului ajutor în primele 10 minute. Al doilea element – turnichete pentru hemostază. Iar al treilea element – trusa pentru felceri destinată acordării asistenței medicale în primele 30 de minute”, a precizat medicul.
Precizăm că echipamentele donate de statele NATO conțin 4.000 de truse individuale de prim ajutor, 12.000 de garouri și 60 de truse medicale colective. Valoarea acestora este de 700.000 de euro.