Somonul este peștele des consumat în toată lumea datorită conținutului bogat de proteine, acizi grași și Omega-3. Există două mari categorii de somon: sălbatic și de crescătorie. Diferențele între cele două categorii sunt majore și constau în: gust, culoare, calitate, dar și preț. De asemenea, o categorie de somon poate fi contaminată cu bacterii și poate conține o cantitate mare de antibiotice, pentru a ține sub control dăunătorii.

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!

Președintele Asociației Pro-Consumatori explică cum ar trebui să alegi pentru consum somonul care nu conține substanțe toxice. Carnea de somon poate conține niveluri moderate de metale grele precum plumb, arsen, dar și PCB (Bifenilii policlorurați – poluanți organici persistenți) sau dioxine. Poluanții se găsesc, în principal, în piele și grăsimile vizibile. De asemenea, carnea crudă de somon poate fi contaminată cu Listeria, bacteria care poate provoca o serie de afecțiuni grave pentru organism, în special în rândul femeilor însărcinate sau persoanelor care se confruntă cu un sistem imunitar scăzut.

Ce tip de somon conține chimicale și substanțe toxice: somonul sălbatic sau cel de crescătorie? „Somonul sălbatic este sănătos pentru consum, având în vedere că, în sălbăticie, acest tip de pește nu intră în contact cu o hrană contaminată, care să conțină coloranți sintetici. În schimb, somonul de crescătorie își are acea culoare specifică (portocalie), din cauza folosirii coloranților sintetici. Somonul sălbatic nu se găsește într-o cantitate așa mare pe piață și are un preț mai ridicat, comparativ cu cel de crescătorie. Oamenii trebuie să știe că acest tip de somon, cel sălbatic, se găsește în magazine sub eticheta de produs certificat ecologic BIO. Eticheta produsului specifică faptul că produsul nu conține pesticide, metale grele, dioxine sau alți coloranți artificiali. Consumatorii trebuie să învețe să facă diferența între un somon bun de consum și altul nepotrivit, iar culoarea este primul indiciu de luat în calcul, ulterior prețul, și neapărat să citească eticheta produsului. Îi îndemn pe consumatori să intre și pe Platforma Oficială a Comisiei Europene (Sistem Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ANSVSA). Acolo apar toate informațiile cu privire la produsele alimentare care au fost retrase de la comercializare, unele chiar și înainte de a fi introduse în magazine pentru vânzare”, a declarat pentru Digi24 Costel Stanciu, Conferențiar Universitar Doctor în Economie, Președintele Asociației Pro-Consumatori (APC).

Sunt adăugate antibiotice în hrana somonului de crescătorie? „Din păcate, în crescătorii, în fermele piscicole din Norvegia (Norvegia este producătorul mondial principal al somonului), preventiv, se adaugă cantități mari de antibiotice pentru a ține sub control dăunătorii. Din studiile realizate de APC a reieșit faptul că se folosesc (în Norvegia) anual circa 67.000 de tone de astfel de substanțe chimice, antibiotice, pentru a combate paraziții din această specie de pește (somon) ori pentru combaterea infecțiilor sau altor boli la care sunt susceptibili peștii”, a mai precizat Costel Stanciu, Conferențiar Universitar Doctor.

Ar trebui făcut un control amănunțit al produselor înainte de a fi expuse în magazine. „Este foarte important ca, înainte de a intra în magazine, pentru vânzare, toate cantitățile de somon care ajung la noi în țară să aibă un control riguros, foarte atent făcut, astfel încât să nu existe situații neplăcute ulterior. În felul acesta, excludem varianta în care o instituție a statului poate anunța, după o perioadă de timp, că există o alertă alimentară în ceea ce privește produsul și că nu este indicat pentru consum. Oamenii cumpără somonul pentru a-l găti imediat, în aceeași zi, sau cel târziu ziua următoare, iar în cazul consumului unui aliment neconform, din păcate, pot exista consecințe grave”, a declarat pentru Digi24 Dragoș Frumosu, Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Consumul în exces poate provoca boli grave? „Somonul poate fi contaminat cu bacteria Listeria sau Salmonela. Bacteria poate ajunge în pește în timpul procesului de producție, dar și din cauza manipulării necorespunzătoare a produselor, și poate provoca în rândul oamenilor boli grave precum Listerioză sau Salmoneloză. Contaminarea poate fi fatală pentru persoanele care consumă peștele, în special pentru femeile însărcinate (poate interveni avortul spontan) sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit”, a mai precizat Costel Stanciu.

De câte ori pe săptămână este indicat să consumăm somon sălbatic? „Peștele, chiar și somonul, dar doar cel sălbatic, este recomandat pentru consum săptămânal, chiar și de trei ori pe săptămână, în porție de aproximativ 100 de grame”.

sursa