Directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanții Băncii Mondiale în Moldova, în cadrul căreia s-a discutat despre implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii transfrontaliere, cofinanțate de Banca Mondială.
Participanții au discutat progresul înregistrat și activitățile planificate pentru perioada următoare, ce vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea cu echipamente a posturilor vamale Leușeni și Giurgiulești, precum și construcția noului post vamal Ungheni.
În cadrul întrevederii, Alexandru Iacub a subliniat că modernizarea infrastructurii vamale reprezintă o prioritate instituțională și a reiterat angajamentul ferm pentru implementarea cu succes a proiectului de importanță strategică.
„Am deplina convingere că, împreună cu echipa de implementare a Serviciului Vamal și autoritățile partenere, vom reuși atingerea obiectivelor proiectului de creștere a eficienței instituționale și operaționale a posturilor vamale, fluidizarea traficului marfar și crearea condițiilor de efectuare a procedurilor de control vamal conform standardelor internaționale”, a declarat Alexandru Iacub.
De asemenea, în cadrul întrevederii, părțile au discutat și aspectele tehnice și operaționale necesare pentru atingerea obiectivelor și a livrabilelor proiectului în termenele stabilite. Astfel, procedurile de achiziție pentru lucrări, servicii și echipamente urmează să fie lansate în perioada noiembrie – decembrie, cu începerea lucrărilor efective în primul trimestru al anului 2025.
Reprezentanții Băncii Mondiale au apreciat progresul realizat până în prezent și au subliniat importanța continuării implementării eficiente a proiectului; totodată, Banca Mondială și-a reafirmat disponibilitatea de a sprijini autoritatea vamală în direcțiile prioritare de dezvoltare, precum și în diversificarea ariilor de colaborare pe viitor.
Menționăm că Serviciul Vamal al Republicii Moldova este beneficiarul a trei proiecte investiționale de infrastructură la posturile vamale Leușeni, Giurgiulești și Ungheni, implementate în colaborare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Administrația de Stat a Drumurilor, finanțate de Comisia Europeană, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), și de Banca Mondială, prin proiectul „Conectivitatea Rurală în Moldova”.
Foto: Customs.gov.md