Senatul Statelor Unite a adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei

Senatul Statelor Unite a adoptat joi, aproape în unanimitate, noi sancțiuni împotriva Rusiei, informează Reuters.

Sancțiunile adoptate marți de Camera Reprezentanților din Congresul SUA împotriva Rusiei, Iranului și Coreei de Nord au întrunit voturile a 98 de senatori americani din cei 100, fiind susținute și de minoritatea democrată.

Legea respectivă urmează să fie înaintată președintelui Donald Trump, în vederea promulgării. Șeful Casei Albe are și drept de veto, dar dacă va face uz de acesta, republicanii și democrații asigură în Congres o majoritate suficientă pentru adoptarea legii și în aceste condiții. În Camera Reprezentanților, au fost 419 voturi pentru sancțiuni și doar trei împotrivă.

Noile sancțiuni vor tensiona și mai mult relațiile dintre Washington și Moscova, deja deteriorate în timpul mandatului fostului președinte american Barack Obama, apreciază Reuters.

Trump spera să remedieze situația, dar administrația sa se confruntă cu anchete privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA de anul trecut. Noul director de comunicare al Casei Albe, Anthony Scaramucci, a afirmat înaintea votului de joi din Senat că președintele și-ar putea exercita dreptul de veto pentru a impune măsuri mai dure, dar mesajul a fost întâmpinat cu scepticism, deoarece în ultimele săptămâni administrația prezidențială a făcut lobby pentru o lege mai moderată.

 

Președintele Rusiei a negat cu mai multe ocazii orice amestec al țării sale în campania prezidențială americană din 2016. Joi, el a refuzat să facă precizări privind riposta Rusiei față de noile sancțiuni impuse de SUA, înainte de a vedea forma finală a legii.