Fermierii și producătorii agricoli din Găgăuzia, Orhei și Taraclia au primit peste 5 milioane de lei de la Ilan Șor în calitate de compensații pentru costurile de recoltare a cerealelor. La identificarea beneficiarilor au contribuit reprezentanți ai administrațiilor locale.

Acest ajutor reprezintă prima etapă a programului global de dezvoltare a agriculturii moldovenești. El este conceput pentru a asigura o bază materială minimă. Scopul este de a nu admite afectarea recoltei de anul viitor în contextul unei crize a prețurilor și a piețelor. Programul include o serie de măsuri urgente: suplimentarea fondului de subvenții agricole cu cel puțin 300 de milioane de lei; alocarea de compensații pentru costurile de producție pentru cereale în valoare de cel puțin 1 leu pentru fiecare kilogram de cereale; contractarea centralizată și compensarea a 50% din prețul de achiziție a îngrășămintelor în timpul lucrărilor agricole de toamnă, precum și compensarea costurilor de depozitare a fructelor și legumelor în instalații frigorifice pe teritoriul țării.

„Producătorii agricoli din țara noastră se află permanent în condiții de instabilitate și risc: secetă, grindină, lipsă de resurse financiare, gestionarea ineficientă a sectorului de către autorități. În luna iunie a acestui an, la inițiativa mea, am efectuat o analiză detaliată a situației economico-financiare a fermierilor și producătorilor agricoli din Găgăuzia, Taraclia și municipiul și raionul Orhei. În rezultat, a fost elaborată o cartogramă a situației din sectorul agrar și un program de sprijin cuprinzător. Principala particularitate a acestuia constă în faptul că sprijinul este orientat și individualizat. Iar acest lucru este foarte diferit de ceea ce oferă de obicei instituțiile de stat”, a explicat Ilan Șor.

Următoarea etapă a programului constă în achiziționarea și distribuirea centralizată a îngrășămintelor minerale. Conform datelor preliminare, fermierii au nevoie de peste 3 mii de tone de astfel de îngrășăminte în sezoanele de toamnă și primăvară. Fermierii sunt informați suplimentar cu privire la modalitatea de distribuire a îngrășămintelor și la procedura de acces la acestea.

„Vom continua să promovăm măsuri alternative de susținere a fermierilor și producătorilor agricoli. Suntem cu toții conștienți de faptul că sunt necesare acțiuni concrete și imediate pentru a asigura sustenabilitatea sectorului și pentru a preveni o amenințare la adresa securității alimentare a țării. Discuțiile interminabile și anevoioase de pe podiumurile forumurilor internaționale nu aduc nicio plusvaloare pentru sectorul agricol sau pentru populație. Pot garanta cu tărie că producătorii agricoli din acele localități în care primarii și locuitorii împărtășesc aceleași valori și principii ca mine și colegii mei vor primi subvențiile și asistența menționate mai sus”, a conchis Ilan Șor.