Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, a fost prins din nou cu minciuna. După ce presa a scris că acesta are trei companii înregistrate în offshore, Spînu a încercat să se justifice. Acesta a declarat pentru ZdG că în compania de Marea Britanie, care este specializată în traduceri, muncesc peste 30 de mii de traducători. Totodată, datele oficiale demonstrează că la compania lui Spînu din Marea Britanie există un singur angajat, soția acestuia, Irina Spînu, care deține funcția de administrator. Potrivit informațiilor publicate pe site-urile oficiale din Marea Britanie, Irina Spînu a devenit director în august 2019, după ce Andrei Spînu a fost numit secretar general al Cancelariei de Stat în Guvernul Maiei Sandu.

Cât despre celelalte două companii offshore, Spînu susține că intenționează să le închidă.

Amintim că potrivit declaraației de avere a secretarului general al Președinției, care a fost prezentată în 2019, Andrei Spînu deține trei companii offshore. Companiile sunt înregistrate în Marea Britanie, SUA și China. Potrivit declarației de avere, în 2018 și 2019 Spînu a primit remunerare de la compania OneTwoStart Ltd din China aproape 6 milioane de lei, iar din Wupp Ltd, Marea Britanie, – 53 de mii de euro. Totodată, Spînu a indicat că este fondatorul și a companiei IP Acceleratorul de Inovatii si Antreprenoriat Dreamups din Chișinău.

Amintim că Andrei Spînu a fost numit secretar general al Președinției, contrar legii. Potrivit normelor legale, Maia Sandu urma să organizeze un concurs pentru ocuparea acestei funcții.