Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a emis ordin de înghețare pe un imobil, situat într-o zonă rezidențială din mun. Chișinău și un automobil de lux, în valoare de 9 milioane 755 de mii de lei, săptămâna trecută, se arată într-un comunicat al CNA.

Este vorba despre un dosar de spălare a banilor din gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Prin urmare, ordinul de înghețare a fost dispus în vederea pentru ca ulterior să fie aplicat un sechestru pe bunurile menționate. ARBI deja a aplicat sechestru pe mijloace financiare în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei într-un alt dosar de spălare a banilor.

Potrivit Alerta.md, ar fi vorba despre bunurile lui Cristian Rizea, fost deputat român care a fost declarat indezirabil, acum câteva săptămâni, și expulzat sub pază din Republica Moldova. Se cunoaște că acesta ar fi deținut un imobil de lux în Chișinău și s-ar fi plimbat, în ultima perioadă, cu un Range Rover.

“În perioada de raport, Agenția a evaluat 9 bunuri imobile și 4 autoturisme și a preluat în administrare mijloace bănești sechestrate, în monedă națională și valută străină, în sumă totală de aproximativ 20 de mii de lei. Pe componenta de cooperare internațională, ARBI a recepționat răspunsuri la solicitările de informații, transmise omologilor de peste hotare, din România, Austria și Bolivia. Alte 72 de demersuri au fost expediate diferitor furnizori de informații și de date din țară”, se mai arată în comunicat.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) este o subdiviziune autonomă din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) care se ocupă de efectuarea investigațiilor financiare paralele, evaluarea, administrarea și valorificarea bunurilor infracționale indisponibilizate, precum și evidența acestor bunuri.

sursa