Reforma justiției din Republica Moldova se apropie de etapa finală, iar instituțiile sunt astăzi mai funcționale decât „acum câțiva ani”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Șefa statului susține că, deși s-au înregistrat progrese semnificative, procesul trebuie să continue, pentru a asigura un sistem judiciar curat și eficient.
„Cred că această evaluare externă are un anumit impact: s-a făcut o anumită curățenie, cel puțin în rândul judecătorilor. În rândul procurorilor abia începe. Aici, din păcate, procesul a fost tergiversat foarte mult. Cu cât mai repede se încheie procesul, cu atât mai bine pentru toți oamenii onești din sistem. Dar eu cred că noi, totuși, avem o parte importantă a reformei realizată și cred că o să începem să vedem și rezultatele”, transmite subiectulzilei.md cu referire la moldova1.md.
Șefa statului admite că reforma justiției nu este un proces „ideal”, dar spune că „este cel mai bun pe care l-am putut aplica” și „singura cale prin care putem face ordine în sistem”. Totodată, Maia Sandu a avertizat asupra riscurilor externe care amenință această reformă, în special a influențelor venite din Federația Rusă.
„Da, există probleme mari, inclusiv din acuza că Federația Rusă cheltuie bani mari pentru a se implica inclusiv în actul de justiției, pentru a speria oamenii care lucrează în sistem și care trebuie să ia decizii pe dosare în spatele cărora stau interesele Federației Ruse. Deci, Kremlinul încearcă să ne copleșească pe toate aceste dimensiuni, inclusiv pe corupția politică, corupția electorală, dar eu cred că instituțiile astăzi se descurcă mai bine decât anterior”.
Întrebată despre evoluția reformei justiției în cazul în care, după alegerile parlamentare din toamnă, la guvernare vor ajunge forțe care se opun deschis acesteia, Maia Sandu a spus că viitorul reformei depinde doar de alegători. Șefa statului a reiterat că doar cetățenii pot decide dacă următoarea majoritate parlamentară va susține statul de drept, justiția și continuarea reformelor.
„Pentru instituțiile din justiție în mare parte reformele cele mai importante se vor finaliza către alegeri. Pe partea de evaluare a procurorilor, lucrurile au fost amânate și iată pe această reformă există niște riscuri, dacă nu va exista o majoritate parlamentară care nu va vrea să facă ordine în sistem. Dar, repet, totul depinde de cetățeni”.
Referitor la reorganizarea celor două procuraturi specializate, Maia Sandu a reiterat necesitatea consolidării acestora într-o singură instituție „puternică”. În ceea ce privește Curtea Anticorupție, șefa statului a precizat că legea este gata, însă va putea fi adoptată doar după ce competențele viitoarei procuraturi responsabile de combaterea corupției și a criminalității organizate vor fi delimitate.
Pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, o prioritate este reformarea justiției. Autoritățile de la Chișinău și-au asumat curățarea sistemului inclusiv prin evaluarea externă a procurorilor și a judecătorilor.
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI