Primăria Chişinău prin intermediul Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, a făcut tot posibilul pentru a menţine serviciul de asistenţă personală, în pofida presiunilor financiare venite din partea guvernului, a menţionat şefa Direcţiei, Tatiana Oboroc, în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale. Aceasta a precizat că nici un asistent personal nu a fost concediat.
,,Asistenţilor le-a fost redus regimul de muncă de la 40 de ore la 20 de ore pe săptămână, după ce s-a făcut o evaluare a numărului de ore în care este asistat beneficiarul.
,,Acţiunea este perfect legală şi corectă şi transparentă. Noi cei din cadrul direcţiei am făcut tot posibilul de a menţine serviciul de asistenta personală, chiar dacă avem foarte mari presiuni financiare Noi ne-am ghidat de cadrul legal. În planul de acţiuni pentru anul 2024, una dintre priorităţile noastre a fost evaluarea serviciului de asistenţă personală. 180 au rămas pe unitate pentru că în cadrul evaluărilor s-a constatat ca ei corespund tuturor criteriilor şi îşi îndeplinesc obligaţiunile conform fişei postului. Îmi pare foarte rău că se confundă serviciul de asistenţă personală cu indemnizaţia de îngrijire a beneficiarului. Serviciul de asistenţă personală presupune altceva. Asistentul personal este angajat”, susţine Tatiana Oboroc, şefa Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului.
Amintim că ieri, mai mulţi asistenţi personali au protestat în centrul capitalei, după ce au semnat contracte noi de muncă cu Primăria Chişinău. Decizia de a micşora salariile asistenţilor personali din capitală a fost luată de autorităţile locale, după ce Ministerul Muncii a decis sa nu includă Chişinăul în reforma ,,Restart”, care prevede ca serviciile de asistenţă personală să fie achite din bugetul de stat.