Guvernul român dorește să introducă euro până în 2026, mult mai rapid decât planul actual de aderare la zona euro în 2029.
Declarația a fost făcută de ministrul Finanțelor, Adrian Caciu, relatează eurointegration.com.ua, citând Euractiv.

Potrivit ministrului, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNR) trebuie să fie implementat în totalitate pentru a atinge acest obiectiv.

“Planul de aderare la zona euro are un orizont de timp până în 2029. Noi ne ținem de el. Dar eu vreau să fie 2026. Pentru aceasta, trebuie să facem cu toții un efort, să ducem la bun sfârșit reformele din PNRR și să implementăm planul național 100%”, a declarat el.

Țările UE care doresc să adopte moneda euro trebuie să atingă un grad ridicat de convergență economică durabilă. La sfârșitul anului 2022, Comisia Europeană a declarat că România nu îndeplinește condițiile necesare pentru a adopta euro.

Din 2007, guvernele au promis în mod constant că România va adera la zona euro și va adopta moneda euro, deși, deși voința politică de a adera la grup este omniprezentă, Banca Națională a României a anunțat în 2021 că aderarea nu va avea loc până în 2029.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, a declarat în urmă cu câteva zile că efortul economic în această etapă ar fi prea mare și aproape imposibil de realizat.

sursa