Primarul general Ion Ceban cere Guvernului să vină cu soluții cu privire la încasarea taxelor cu privire la salubrizare. Potrivit edilului, această taxă este imposibil de încât din cauza blocajelor la nivel central – Ministerul Finanțelor, FISC-ului și ASP-ului.

„Începând cu anul 2020, a fost adresate nenumărate solicitări către Ministerul Finanțelor cu privire la alocarea resurselor financiare pentru dezvoltarea funcțională a sistemului informațional deținut de Serviciul Fiscal de Stat, până în prezent problema rămâne nesoluționată, DEOARECE NU DORESC INTENȚIONAT

În acest sistem trebuie să fie inclusă informația furnizată de către Agenția Servicii Publice, iar aceștia, la rândul lor, refuză să furnizeze informația către Serviciul Fiscal de Stat din motive neîntemeiate.

În anul 2022, municipalitatea a fost nevoită să renunțe la încasarea acestei taxe, din aceste considerente. În acest an bugetar, riscul iarăși persistă, mai ales că avizele de plată urmează a fi transmise până la data de 31.05.2023”, a declarat Ceban.

Edilul spune că astfel municipalitatea risca sa rateze venituri in suma de 30 mil lei in 2023.

„Și așa Chișinăul dă totul la autoritatea centrală, dar și ne mai împiedicați să ne facem munca pentru care putem încasa bani și investi în proiecte. Și Guvernul lună de lună rămâne restanțier în a aloca sumele spre finanțare în bugetul de municipal, unde are obligativitatea să o facă în fiecare lună.

Este vorba de bani pentru serviciile comunale pentru instituțiile sociale, pentru alimentație, materiale didactice, alte cheltuieli, salarii. Nu vom mai achita în locul vostru ca voi să transferați datoriile peste câteva luni”, a conchis edilul.