Elevii de clasa a XII- a din Kupang, capitala provinciei Nusa Tenggara de Est, din Indonezia, participă la un proiect pilot controversat care presupune ca școala să înceapă  în fiecare zi  la 5:30. Inițiativa îi revoltă pe părinții liceenilor care susțin că în acest mod este pusă în pericol siguranța copiilor, relatează The Guardian, care citează AFP.

Autoritățile spun că schema, anunțată luna trecută de guvernatorul Viktor Laiskodat, este menită să întărească disciplina copiilor. Potrivit părinților însă, copiii sunt epuizați până ajung acasă. Școlile din Indonezia încep în general între 7 și 8 dimineața.

„Este extrem de dificil, acum trebuie să plece de acasă cât timp este încă întuneric. Nu pot accepta asta, siguranța lor nu este garantată când este întuneric și liniște”, a declarat pentru AFP Rambu Ata, mama unei tinere de 16 ani. Fiica ei Eureka trebuie acum să se trezească la 4 dimineața pentru a se pregăti și a merge cu motocicleta la școală. „Acum, de fiecare dată când ajunge acasă, este epuizată și adoarme imediat”, a spus Ata. De obicei, școala se termină în jurul orei 15.30 în Indonezia. „Nu are nicio corelație cu efortul de a îmbunătăți calitatea educației”, a spus Marsel Robot, expert în educație de la Universitatea Nusa Cendana.

Pe termen lung, lipsa de somn ar putea pune în pericol sănătatea studenților și poate provoca o schimbare a comportamentului, a spus el. „Vor dormi doar câteva ore și acesta este un risc grav pentru sănătatea lor. Acest lucru le va cauza, de asemenea, mult stres”, a precizat el. Postul de știri indonezian Kompas relatează că Ombudsmanul indonezian a cerut guvernului central să intervină în procesul, care se desfășoară din februarie.

Ministerul Împuternicirii Femeilor și Protecției Copilului și Comisia Indoneziană pentru Protecția Copilului au exprimat, de asemenea, solicitări pentru o revizuire a politicii, relatează Kompas. Un studiu din 2014 publicat de Academia Americană de Pediatrie a recomandat ca elevii de gimnaziu și liceu să înceapă cursurile la ora 8:30 sau mai târziu, pentru a acorda suficient timp pentru somn.

Schimbarea regulilor în Kupang a fost contestată și de parlamentarii locali, care au cerut guvernului să anuleze ceea ce ei au numit o politică fără temei. Dar administrația locală și-a menținut experimentul, în ciuda criticilor, și l-a extins chiar și la agenția locală de educație, unde și funcționarii publici își încep ziua acum la ora 5:30.

sursa