Republica Moldova va intensifica cooperarea cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în domeniul eradicării fenomenului corupției. Despre aceasta au convenit șefii diplomațiilor celor două țări în cadrul întrevederii desfășurate la Chișinău. Ministrul britanic de externe James Cleverly, a dat asigurări că autoritățile de la Londra sunt dispuse să contribuie la identificarea „acelor persoane care merită să fie sancționate”, sugerând că lista de sancțiuni ar putea fi completată cu nume noi.

„Condamnăm acei oligarhi care furau cetățenii moldoveni mulți ani. Sprijinim acțiunile și eforturile Guvernului de la Chișinău. Am sancționat două persoane, am blocat activele si le-am interzis să călătorească în marea Britanie. (…) Vom lucra în continuare cu guvernul acestei țări pentru a identifica acele persoane care merită să fie sancționate fie din cauza corupției, fie din alte motive, este important să apărăm democrația nu doar la nivelul unei țări ci la nivel internațional”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly.

Viceprm-ministrul Nicu Popescu a subliniat că unii oligarhi fugari continuă tentativele de destabilizare a situației din Republica Moldova în încercarea de a „împinge” țara „într-o stare foarte periculoasă de destabilizare și violență” și în aceste circumstanțe autoritățile de la Londra și cele de la Chișinău vor intensifica cooperarea în domeniul combaterii corupției.

„Scopul nostru este să îi aducem în fața justiției pe toți cei care au prejudiciat statul nostru și cetățenii noștri”, a declarat Nicu Popescu salutând decizia autorităților britanice de sancționare a doi oligarhi fugari din Republica Moldova (Ilan șor și Vladimir Plahotniuc). „Aceste sancțiuni reprezintă o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a combate corupția și de a avansa în procesul nostru de aderare la UE, inclusiv prin edificarea unui stat de drept funcțional”, a adăugat Popescu. „Lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a asigura că Republica Moldova rămâne într-o stare de calm și pace, acționăm împreună cu partenerii pentru a atinge acest obiectiv”, a mai spus ministrul de externe de la Chișinău.

Autoritățile britanice promit să fie proactive în căutarea și sancționarea persoanelor care vor destabilizarea politică a Republicii Moldova. James Cleverly nu a dat nume noi ale celor ce vor completa lista persoanelor sancționate, dar a menționa necesitate a unei strânse cooperări în această direcție.

„Ne dăm seama că influențele maligne vin și din afara frontierelor Republicii Moldova. Marea Britanie și-a asumat un rol activ în căutarea și sancționarea persoanelor. Acest lucru trebuie făcut în colaborare strânsă cu partenerii din Republica Moldova și comunitatea internațională. Nu pot să vă spun cine vor fi următorii sancționați, dar vom fi proactivi”, a declarat ministrul britanic.

Amintim că în decembrie 2022 autoritățile britanice au introdus sancțiuni împotriva lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, dați în căutare internațională și acuzați în dosarul „Furtului miliardului”.

Anterior, cei doi oligarhi moldoveni au fost incluși și pe lista sancțiunilor SUA alături de alte persoane și entități implicate în corupția sistemică și procesele electorale din Republica Moldova în favoarea Moscovei.

sursa