Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell Fontelles, a promis primarului general Ion Ceban o donație de 20 de milioane de euro pentru gestionarea crizei migranților din Ucraina. Despre aceasta a vorbit înaltul reprezentant în cadrul unei vizite la Centrul Moldexpo.
Acesta spune că războiul din Ucraina trebuie oprit, iar ceea ce face Moldova este de admirat. „Noi nu vrem să deranjăm persoanele care sunt acolo, dar vrem să le arătăm sprijinul nostru. Vreau să apreciem înalt RM pentru eforturile depuse. 100 de mii de refugiați în Moldova, este o cifră impunătoare. Cunoaștem că 1 milion de ucraineni au plecat din țară, iar în continuare, cât Rusia va continua să bombardeze, alte sute de mii vor încerca să iasă din Ucraina. E timpul să facem apel la pace. Poporul Moldovei face un lucru foarte mare, iar poporul European vă susține. Aveți grijă de mai mult de 20 de mii de copii. Din acest motiv am mobilizat mai mult suport, 15 milioane de euro vor fi în următoarele zile. Iar alte 5 milioane de euro, care o să vină în cadrul unui mecanism de protecție. Noi vom încerca să fim alături. Acest război trebuie oprit. Avem 1750 de persoane care au trecut pe aici în ultimele 24 de ore. Acum sunt 850 de persoane cazate. Avem trei pavilioane care sunt coordonate de Primăria Chișinău. În ultimele zile am avut 6650 de persoane”, a declarat Josep Borrell.
La rândul său, primarul general Io Ceban afirmă că sunt alte 30 de locații unde dislocă acum persoanele.
„Avem un centru de voluntariat unde sunt preponderent tineri, 500 de persoane. Toate serviciile ce le avem, asistență medicală, psihologică, educațională, etc. Avem aici diferite persoane de diferite vârste. Dăm prioritate mamelor cu copii, iar bărbații sunt dislocați.
Vreau să vă spun că avem o bună colaborare cu agenții economici, cu care acum amenajăm 1000 de locuri în sectorul Râșcani din capitală. Deja am discutat cu Guvernul că avem nevoie de capacități suplimentare, pentru că presiunea în această noapte va fi foarte mare. Iar această presiune va crește. Dacă nu mai avem unde caza, asta înseamnă că va trebui să dislocăm refugiații în școli, iar activitatea școlară va fi oprită. Deja am dispus ca în 18 instituții școlare să fie amenajate. Avem alte clădiri care nu ne aparții nouă, care ar putea fi folosită. Această activare trebuie să fie din partea guvernului, în caz contrar putem să ne trezim cu o catastrofă în ceea ce ține de gestionarea situației.
Până la urmă 90% din migranți trec prin Chișinău. Aici și în alte centre ajung oameni care nu au multe resurse. Avem nevoie de saltele, saci de dormit, plapume, lucruri de igienă, etc. Asta ca în celelalte spații, care nu sunt dotate, să le activăm. Acum încercăm să aplicăm aceste modele de la Centrul Moldexpo, în alte 2 locații”, a punctat Ceban.
Amintim că Primarul general Ion Ceban a cerut implicarea Guvernului pe mai multe filiere de acțiune, în caz contrar, putem să ne trezim într-o catastrofă umanitară în republică, refugiații nu vor avea unde să stea și se vor începe încălcarea legii.