Replici dure la guvern. Başcanul Găgăuziei s-a opus deschiderii unui oficiu NATO la Chişinău

Schimb de replici dure la guvern. “Mărul discordiei” a fost, de acestă dată, proiectul de hotărâre privind deschiderea unui oficiu NATO la Chişinău. Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah s-a opus acestui proiect, declarând că acest lucru atentează la neutralitatea ţării noastre.

„Constituția Republicii Moldova prevede clar că nu intrăm în niciun bloc militar. Vreau, de asemenea, să atrag atenția la faptul că din momentul adoptării acestui document, Transnistria încă mai mult se va îndepărta și nu se știe dacă vom vedea soluționarea acestui conflict în timpul apropiat”, a declarat Irina Vlah, adăugând că: „cred că deschiderea unui birou NATO nu este o chestiune ce ține de securitatea țării noastre, ci un instrument politic, prin intermediul căruia Republica Moldova va fi opusă partenerului nostru strategic – Federația Rusă. Vă propun să respingeți acest proiect. Dacă nu va fi respins, voi vota împotrivă.

De cealaltă parte, Gheorghe Brega, viceprim-ministru a declarat că în condiţiile în care în regiunea transnistreană este dislocată armata rusă, nu putem vorbi despre neutralitate.

Până la urmă, documentul a fost adoptat cu majoritatea de voturi, iar ministrul de Externe, Andrei Galbur care a prezentat acest proiect a declarat că astfel de oficii există şi în alte ţări, chiar şi în Rusia.