Malul stâng al Nistrului este parte integrantă a Republicii Moldova, iar locuitorii săi sunt cetățeni ai statului moldovean. Acesta este un mesaj esențial, dar care lipsește aproape complet din discursul public actual, deși trebuie transmis clar și ferm. Ghennadii Ciorba, fost șef al serviciului de comunicații, informații și media al regiunii transnistrene și activit pentru drepturile omului, consideră că un astfel de mesaj va oferi un sentiment de siguranță cetățenilor din stânga Nistrului și va contribui semnificativ la procesul de reintegrare a regiunii în Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice „Criza energetică din «Triunghiul Bermudelor». Episodul II: Poziția Tiraspolului”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Ciorba, acest mesaj ferm este mai necesar ca niciodată, în contextul războiului hibrid dus de Rusia în Moldova și al propagandei din regiunea transnistreană. Un asemenea mesaj ar ajuta la demontarea narațiunilor false promovate de autoritățile separatiste și ar avea un impact semnificativ asupra procesului de reintegrare.

Politologul subliniază că succesul reintegrării depinde de profesionalismul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Dacă autoritățile vor acționa eficient, inclusiv în domeniul economic, ca de exemplu gestionarea crizei prețurilor la gaze și plăților aferente, atunci populația din stânga Nistrului va accepta mai ușor aceste realități. Totodată, Ciorba atrage atenția asupra lipsei unui spațiu informațional echidistant în regiune, unde propaganda rusă a influențat puternic percepțiile locuitorilor din stânga Nistrului în ultimii 30 de ani. În absența unei contra-propagande eficiente, această situație a stagnat procesul de reintegrare.

În opinia sa, unii locuitori ai regiunii încep să înțeleagă adevăratele cauze ale crizei energetice și cine încearcă cu adevărat să atenueze consecințele, însă schimbarea percepțiilor în rândul majorității populației nu va fi rapidă. Absența unui spațiu informațional corect și echidistant care să ajungă la toți cetățenii îndepărtează și mai mult obiectivul de reintegrare.

De asemenea, Ghennadii Ciorba a declarat că Federația Rusă, lipsită de granițe directe cu Republica Moldova și fără posibilitatea de a exercita o presiune politică directă, recurge la presiuni economice. În acest context, Rusia nu a reușit să identifice o soluție pentru livrarea gazelor în stânga Nistrului și a încercat să provoace o „explozie” economică pe malul drept, plan care a eșuat.

În prezent, Ciorba consideră că Rusia își pune speranțele în alegerile parlamentare din toamna acestui an, dorind să formeze o conducere politică subordonată Moscovei, ceea ce i-ar permite să își recâștige influența asupra Moldovei.

Dezbaterea publică „Criza energetică din «Triunghiul Bermudelor». Episodul II: Poziția Tiraspolului” face parte din proiectul „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de IMS.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!