Regele Charles își sărbătorește, marți, cea de-a 75-a zi de naștere. Planurile sale includ un proiect care să ajute oamenii ce se confruntă cu sărăcia alimentară. Prințul Harry nu va fi prezent.

Ziua va fi marcată de salutul ceremonial, cu armele, ce va avea loc inclusiv la Turnul Londrei, notează BBC News. Regele va găzdui, de asemenea, o recepție pentru asistentele și moașele Serviciului Național de Sănătate britanic (NHS).

Combaterea foametei, în locul unei petreceri fastuoase

Ziua de naștere a regelui va fi marcată, în special, de lansarea oficială a proiectului său „Coronation Food”. Scopul este de a aborda dubla problemă a numărului tot mai mare de oameni care nu își pot permite hrana, în timp ce milioane de tone de surplus de mâncare ajung la gunoi.

„Nevoia de hrană este o problemă la fel de reală și urgentă ca și risipa de alimente”, a declarat regele Charles, într-un articol pentru revista Big Issue.

El a mai spus că „presiunile legate de costul vieții” au dus la „prea multe familii și indivizi care nu au parte de mese nutritive”.

Proiectul își propune să creeze centre de distribuție care să colecteze surplusul de hrană, pentru a-l oferi mai departe. În Marea Britanie, 14 milioane de oameni se confruntă cu insecuritatea alimentară.

O animație care promovează proiectul „Coronation Food” va fi difuzată, marți seara, pe panourile de publicitate digitală de la Piccadilly Circus, din Londra.

Regele Charles și-a sărbătorit ziua de naștere și cu alte persoane de aceeași vârstă, care au fost invitate, luni, la o petrecere la casa lui din Highgrove, Gloucestershire.

El marchează, de asemenea, cea de-a 75-a aniversare a organizațiilor din aceeași epocă, inclusiv a NHS, cu 400 de asistente și moașe invitate la o recepție la Palatul Buckingham, marți.

Regele Charles al III-lea urmează să călătorească în Dubai, la summitul COP28 privind schimbările climatice, la finalul acestei luni.

De ziua regelui, în mod tradițional, accentul este pus pe serviciul public, mai degrbă decât o petrecere strălucitoare. Cu toate acestea, este de așteptat să fie organizată o cină privată, la care vor lua parrte familia și prietenii apropiați.

Prințul Harry nu va fi prezent

Prințul Harry nu va fi acolo, dar surse apropiate spun că acesta îi va telefona tatălui său, din SUA, pentru a-l felicita de ziua da de naștere. S-au făcut însă afirmații, potrivit cărora ducele de Sussex nu ar fi fost contactat pentru a lua parte la planurile de ziua regelui.

Pachete cu mâncare, la nașterea prințului Charles

Când prințul Charles s-a născut, la 14 noiembrie 1948, în Marea Britanie postbelică existau încă raționalizări de alimentare. Pentru a fi marcată nașterea primului copil al prințesei Elisabeta de atunci, a existat o schemă de a oferi un pachet cu mâncare cadou fiecărei familii care dăduse naștere unui copil în aceeași zi.

Potrivit evidențelor Arhivelor Naționale, în această eră a austerității au fost distribuite peste 2.600 de pachete cadou, ce conțineau inclusiv articole precum: săpun, unt, ou uscat, miere, marmeladă, slănină și carne de vită.

La vârsta de 75 de ani, regele Carol este acum al șaselea cel mai longeviv monarh britanic, în urma Elisabetei a II-a, Victoria, George al III-lea, Edward al VIII-lea și George al II-lea.

sursa