Guvernul de la Chișinău a aprobat denunțarea celor două acorduri cu CSI. Primul acord se referă la schimbul de informație în problemele ocrotirii frontierelor exterioare ale statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiat la Moscova la 12 aprilie 1996, scrie jurnal.md.
„Acordul nu a produs niciun efect, întrucât nu a fost pus în aplicare de autorități. Este primul dintr-un pachet de acorduri cu care voi veni în curând”, a menționat ministrul de Interne, Ana Revenco. „Executarea unui astfel de acord poartă un risc pentru Moldova în condițiile de astăzi”, a comentat și premierul Dorin Recean.
Guvernul a aprobat și hotărârea privind denunțarea Acordului privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiat la Kiev la 20 martie 1992.
„R. Moldova are o economie de piață, iar livrarea mărfurilor se face în baza contractelor individuale. Denunțarea acordului nu va avea repercursiuni asupra agenților economici din Moldova”, a argumentat Ion Gumene, noul Secretar de stat al Ministerului Finanțelor
„În 1992 cred că lumea se mai gândea că Uniunea Sovietică o să mai trăiască, iar prețurile erau stabilite între guverne. Nu mai funcționează așa economia de piață. Denunțarea acestor acorduri nu afectează interesele și activitatea agenților economici”, a adăugat Dorin Recean.
Amintim că, pe 15 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că inițiază procedura de retragere a R. Moldova din Acordul privind Adunarea interparlamentară a CSI.
Speakerul a menționat că aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. După ce o țară fondator a acestei structuri, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate denumi drept „comunitate”, a argumentat Grosu.