În anul 2022, fluxul net de investiții directe în străinătate (IDS) ale României a totalizat 1.232 de milioane de euro, de aproximativ cinci ori mai mare față de anul 2021, arată Banca Naţională a României (BNR) în Raportul privind investițiile străine, transmite subiectulzilei.md cu referire la Stiri.md
Astfel, soldul IDS a atins nivelul de 4.424 de milioane de euro la sfârșitul anului 2022, în creștere cu 58,4 la sută comparativ cu anul 2021. În structură, capitalurile proprii au atins valoarea de 3.848 de milioane de euro (87,0 la sută din soldul IDS), iar instrumentele de natura datoriei s-au cifrat la 576 de milioane de euro (13,0 la sută).
Republica Moldova, a treia destinaţie pentru investitorii români
În ceea ce privește repartizarea pe țări (potrivit principiului țara investitorului imediat – Immediate Country Basis) de destinație ale investițiilor realizate de rezidenți, Țările de Jos ocupă prima poziție în clasament, cu o contribuție de 16,7 la sută la formarea soldului IDS (737 de milioane de euro).
Următoarele poziții sunt ocupate de Cipru cu 15,8 la sută, Republica Moldova – cu 8,9 la sută (390 de milioane de euro), Bulgaria (5,7 la sută), Italia (5,6 la sută), Spania (4,5 la sută) și Ungaria (3,5 la sută).
Datele BNR relevă că, faţă de anul 2021, soldul investiţiilor directe din România în Republica Moldova a crescut cu circa 57 de milioane de euro, iar faţă de anul 2020 – cu aproximativ 110 milioane de euro.
Germania şi Austria – cei mai mari investitori în România
Potrivit Raportului privind investițiile străine, în anul 2022, fluxul net de ISD în România a înregistrat valoarea de 10.039 de milioane de euro, continuând astfel trendul pozitiv înregistrat anul precedent (+12,3 la sută). Această tendință a fost contrară celei manifestate pe plan global, potrivit căreia tranzacțiile de natura ISD s-au diminuat cu 5 procente în același interval de referință.
Germania este cel mai mare investitor în România, cu un sold de peste 16 miliarde de euro (circa 15% din total). Pe locul doi se află austriecii cu peste 10% din totalul investițiilor străine (peste 11 miliarde de euro).
Urmează Franța (9,7%), Italia (7,8%), Statele Unite ale Americii (6,7%) și Țările de Jos (5,3%), fiecare dintre aceste țări înregistrând un sold ISD de peste cinci miliarde de euro.
Potrivit BNR, creșterea investițiilor străine în România a fost favorizată de relaxarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 iar examinarea detaliată a fluxului net de ISD pe sectoare economice indică o predilecție a investitorilor străini pentru domeniile industrie, comerț și intermedieri financiare și asigurări.
Soldul ISD a atins un maxim istoric de 107.944 de milioane de euro la finalul anului 2022, datorită intensificării tranzacțiilor de natura ISD. Din această valoare, 65,8% reprezintă investiții în întreprinderi ISD greenfield (întreprinderile greenfield sunt întreprinderile înființate de către sau împreună cu investitori străini – investiții pornite de la zero).