PSRM își exprimă îngrijorarea în legătură cu neîndeplinirea de către partidul de la guvernare a angajamentelor pe care și le-a asumat cu privire la respectarea neutralității țării noastre. Reacția socialiștilor vine după ce vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că țara noastră, alături de UE și țările G7, s-a alăturat sancțiunilor anti-Rusia și a susținut apelul către OMC de a-i retrage Rusiei preferințele comerciale. În declarația vicepreședintelui Comisiei Europene se menționează faptul că acum, mărfurile produse de companiile din Rusia nu vor mai beneficia de regim preferențial de comerț în economia noastră.

“Acum, mărfurile din Rusia și, evident, cele din Belarus vor deveni mult mai costisitoare nu doar din cauza inflației galopante, dar și a sancțiunilor impuse care vor lovi mult mai dur în economia noastră și nu a Rusiei. Țările puternice sunt hotărâte să izoleze și mai mult Rusia de economiile lor, dar să răspundem la întrebarea: oare Moldova este gata să-și izoleze economia complet față de Est? Avem suficiente rezerve pentru aceasta? Evident, înainte de a face un asemenea pas, guvernarea ar fi trebuit să facă niște calcule, să le aducă la cunoștința societății și să avertizeze cetățenii și mediul de afaceri despre problemele cu care s-ar putea confrunta suplimentar. Este vorba, inclusiv, despre măsurile posibile de răspuns din partea Rusiei în raport cu statele neprietenoase, despre care s-a declarat anterior”, se arată într-un comunicat de presă emis de PSRM.

Conform datelor din anul 2021, Rusia se plasează pe locul întâi în topul țărilor de origine a importurilor de mărfuri în Moldova (14,7%, cu o creștere de 1,7 ori). Ponderea exporturilor moldovenești în Rusia constituie 8,8%, cu o creștere de 27,3% în anul trecut.