Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman, a subliniat faptul că, în general, Republica Moldova nu se confruntă cu probleme semnificative legate de termenele de judecare a dosarelor, comparativ cu alte state membre ale Consiliului Europei. Cu toate acestea, el a subliniat o problemă majoră în ceea ce privește dosarele de rezonanță, care sunt adesea examinate într-un interval de timp mult mai lung, ceea ce creează o impresie greșită în rândul cetățenilor, cum că întreg sistemul judiciar este afectat de aceleași întârzieri.

Moldova, în general, nu are dificultăți semnificative legate de termenele de judecare, iar la nivel global țara noastră se află într-o poziție bună din acest punct de vedere. Totuși, problemele apar atunci când vorbim de dosarele de mare interes public, care atrag atenția mass-mediei și a societății. Aceste dosare au termene de judecare mult mai lungi, iar cetățenii percep greșit că toate cazurile sunt tratate la fel”, a explicat Sergiu Caraman.

Referitor la încrederea cetățenilor în sistemul de justiție, Sergiu Caraman a menționat că, potrivit celui mai recent sondaj, există o îmbunătățire ușoară. Unul din trei cetățeni consideră că lucrurile în justiție s-au îmbunătățit în ultimii trei ani. În același timp, Caraman a observat că, deși respondenții au mai multă încredere în avocați și poliție, încrederea în judecători și procurori rămâne mai scăzută. Totuși, Caraman a ridicat întrebarea importantă: „Câți dintre acești cetățeni au interacționat cu instanțele de judecată?” De fapt, doar 17% dintre respondenți au avut contact direct cu instanțele.

De asemenea, președintele CSM a făcut referire la un studiu realizat în rândul cetățenilor care aveau afaceri cu instanțele. Rezultatele au arătat că 60% dintre aceștia au apreciat că serviciile oferite de instanțe au fost calitative și că au fost tratați cu respect. Aceste indicatori, a spus Caraman, demonstrează progrese în sistemul judiciar.

Totuși, Sergiu Caraman a recunoscut că există și cazuri nefericite care afectează percepția publicului asupra justiției. Un exemplu menționat de acesta este cazul unui accident rutier în care a fost implicat un minor, iar șoferul vinovat se afla sub influența alcoolului. Deși există 3.500 de dosare penale pentru accidente rutiere examinate anual, acest caz a fost mediatizat și a dus la o opinie negativă a cetățenilor despre justiție, din cauza întârzierilor și a expirării termenului de prescripție, ceea ce a dus la încetarea procesului. Caraman a subliniat că astfel de cazuri, deși izolate, au un impact semnificativ asupra încrederii publicului în sistemul judiciar.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!