Conducerea Primăriei Chișinău condamnă noile falsuri promovate de exponenții guvernării în contextul scandalului iscat privind facturile majorate pentru încălzire, cu calcule eronate, recepționate de locuitorii Capitalei. Viceprimarul Capitalei, Irina Gutnic, susține că este un neadevăr și manipulare să implici municipalitatea în această problemă și să declari că unul dintre factorii majorării acestor facturi este anularea compensațiilor.

„Unii actori politici au sărit cu concluzii eronate privind factorii care au contribuit la aceste efecte cu impact financiar asupra consumatorilor. Astfel, Ministerul Energiei într-un comunicat de presă a indicat că unul din factorii care au dus la majorarea facturilor celor debranșați de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică este faptul că: „Primarul de Chișinău, în lipsa unei decizii a Consiliului municipal în acest sens, a anulat plata compensațiilor în valoare de până la 40% din valoarea facturii pentru cca 26 de mii de familii vulnerabile”. Este o declarație care nu corespunde adevărului, pe motiv că, nu are nimic plata compensației cu cuantumul plății pentru agentul termic consumat”, a precizat Irina Gutnic într-o postare făcută pe rețelele sociale

Viceprimarul a declarat că Întreprinderea „Termoelectrica” este o societate pe acțiuni cu cota statului 100%, fiind administrată de Agenția Proprietății Publice. Compania este responsabilă de livrarea agentului termic în municipiul Chișinău și calcularea facturilor.

„Recepționarea de către consumatori a facturilor majorate pentru livrarea agentului termic, este generată de doi factori principali. Unii consumatori debranșați de la sistemul centralizat de încălzire au primit facturi disproporționate pentru agentul termic, deoarece achită dublu: factura pentru încălzire prin intermediul instalației autonome și factura pentru agentul termic livrat centralizat. De asemenea, celor debranșați de la sistemul centralizat de încălzire, li se calculează costul facturii în baza formulei de calcul pentru menținerea unei temperaturi de 18 grade în locuință”, a mai adăugat Irina Gutnic.

Viceprimarul Capitalei a venit și cu factorii reali ce stau la baza majorării facturilor la căldură apartamentele debranșate din mun. Chișinău.

„Declararea de către Curtea Constituțională ca neconstituționale a unor prevederi din HG191/2002, care stabilea un procent/coeficient pentru achitare în valoare de 5-10%, cuantum care a fost majorat urmare a cerințelor înaintate în acest sens de către deputatul PAS -Dan PERCIUN. Mărirea respectivului cuantum/coeficient în formula de calcul pentru agentul termic, generează facturi majorate. Modificarea Metodologiei de calcul a repartizării energiei termice între proprietarii de apartamente din cadrul unui bloc locativ, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr.752 din 04.10.2023 și completată/modificată prin Hotărârea de Guvern nr.1061 din 21.12.2023. Astfel, dacă anterior cei debranșați de la sistemul centralizat achitau 5-10% în dependență de anumiți factori, acum marea majoritate a consumatorilor achită de la 25%-40%, și acesta este impactul direct al metodologiei aprobate de Guvern la propunerea Ministerului Energiei”, a mai spus Irina Gutnic.

Potrivit viceprimarului, apartamentele debranșate de la agentul termic furnizat centralizat, cu instalații autonome, sunt obligate să achite două facturi, inclusiv și cea pentru livrarea agentului termic centralizat, deoarece coloana traversează pe verticală locuința, iar în cazul apartamentului nelocuibil, calculul facturii pentru agentul termic se face în condițiile menținerii temperaturii de 18 grade.

„Tariful majorat la energia termică se menține ca urmare a ineficienței activității de administrare a întreprinderii Termoelectrica SA, și se datorează cheltuielilor nejustificate pentru procurarea păcurii, pentru reparația blocurilor energetice, etc. Astfel, responsabilitatea pentru creșterea facturilor revine exclusiv Guvernului care este direct responsabil de elaborarea politicilor, menite să susțină consumatorii finali, dar nu să îi falimenteze, or la prevederile HG 191/2002 urmau a fi operate modificări pentru a nu admite taxarea dublă a acelor consumatori care dispun de centrale autonome, sau a celor care sunt debranșați de la sistema centralizată. În partea ce ține de oferirea compensațiilor de către municipalitate, acestea au fost oferite unor categorii de cetățeni eligibili, din banii municipalității, în pofida poverii bugetare, generate de criza Covid, criza refugiaților, criza energetică, povara celor 1300 lei oferiți fără acoperire financiară. Pe când autoritățile centrale, au oferit aceste compensații din bani străini, pompați pentru a șterge rușinea şi sărăcia care au adus-o vremurile bune în RM și mun. Chișinău”, a mai declarat Irina Gutnic.