Angela Cutasevici, viceprimarul municipiului Chișinău, a participat la cea de-a doua zi a Forumului Social Urban – 2023, organizat de Primăria Municipiului Chișinău în perioada 4-6 mai. În cadrul panelului „Un oraș pentru toate generațiile”, Angela Cutasevici a prezentat viziunea autorităților locale privind transformarea Chișinăului într-un oraș care să răspundă nevoilor și aspirațiilor persoanelor de diferite vârste.

Angela Cutasevici a subliniat că transformarea Chișinăului într-un oraș al generațiilor presupune adoptarea unor politici care să asigure accesul egal la servicii și oportunități pentru toți locuitorii, indiferent de vârstă, gen, etnie sau statut social. Ea a menționat că la baza schimbărilor sunt și crizele din ultimii ani, care au afectat calitatea vieții și au generat noi provocări pentru administrația publică locală.

„Criza Covid-19, cea a refugiaților veniți din Ucraina și criza energetică, au determinat autoritățile să regândească serviciile pentru persoanele de diferite vârste, asigurându-se în acest mod că generațiile interacționează și relaționează între ele prin intermediul proiectelor, dar și a programelor de dezvoltare și de suport reciproc”, a declarat Angela Cutasevici.

Un exemplu concret de învățare intergenerațională este cel din domeniul educației, unde s-a trecut la învățământul online în perioada pandemiei. Inițial, elevii erau mai avansați din punct de vedere digital decât profesorii, dar această diferență nu a durat mult și a fost exclusă datorită învățării reciproce, adică nu de la profesor către elev, așa cum ne-am obișnuit, ci invers.

„Am observat că elevii au fost foarte receptivi și dispuși să își ajute profesorii să se adapteze la noile tehnologii și să folosească platformele online. Acest lucru a creat o legătură mai puternică între generații și a stimulat schimbul de cunoștințe și experiențe”, a spus Angela Cutasevici.

Viceprimarul a mai adăugat că autoritățile trebuie să regândească alte metode, programe și servicii sau să le actualizeze pe cele actuale cu privire la inter-relaționare, inter-comunicare și conexiune între toate generațiile noastre. Dar deciziile trebuie luate în funcție de mai multe date, inclusiv cele referitoare la densitatea sau împărțirea structurală a populației.

„În timpul Forumului Social Urban, reprezentanții municipalității și-au propus să identifice cele mai bune soluții și practici europene pentru Capitala Republicii Moldova. Vrem să creăm un oraș care să fie prietenos cu toate generațiile și să le ofere un mediu sigur, sănătos, creativ și incluziv”, a conchis Angela Cutasevici.