Pentru anul 2024 Guvernul a redus alocațiile pentru domeniul educației cu 356 milioane de lei, decizie care a afectat direct un șir de activități școlare. Săptămâna viitoare, în Parlament urmează să fie înregistrat un proiect de lege pentru alocarea surselor financiare pentru funcționarea grupelor cu regim prelungit în școlile din toată țara, inclusiv din municipiul Chișinău. Documentul va fi depus de deputatul Gaik Vartanean.

„În continuare, conform actelor normative în vigoare clasele cu program prelungit rămân a fi funcționale. Menționăm că Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău a creat grupul de lucru care la rândul său urmează să elaboreze un nou mecanism de funcționare a GPP, dar și a altor activități educaționale post program școlar în baza actelor normative în vigoare”, se arată într-un comunicat al Primăriei Chișinău.

Autoritățile municipale precizează că, în condițiile unei atitudini nefavorabile a autorităților centrale privind alocarea surselor financiare din bugetul public, la care capitala țării contribuie cu 23 de miliarde de lei și înapoi primește doar 2,8 miliarde, se creează intenționat o presiune enormă pe bugetul municipiului Chișinău.

„În ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal Chișinău depășește suma de 1,3 miliarde de lei, lucru care se întâmplă ca urmare a diverselor decizii privind delegarea de competențe financiare suplimentare de către stat, prin intermediul Parlamentului, fără a se aloca și resursele financiare Primăriei Chișinău, necesare pentru acoperirea costului acestui exercițiu de competență delegată, dar și a cheltuielilor suportate de municipalitate, în lipsa posibilității de rambursare sau acoperire a acestora”, se mai arată în comunicatul Primăriei Chișinău.

Amintim, autoritățile centrale au refuzat alocarea/rambursarea cheltuielilor suportate de administrația publică locală a municipiului Chișinău pentru gestionarea pandemiei COVID-19, crizei refugiaților, crizei energetice, inclusiv pentru exercitarea atribuțiilor delegate suplimentar de achitare a sporului salarial lunar în suma de 1300 lei angajaților din sectorul bugetar, fără alocarea mijloacelor bănești în acest sens atât în anul 2023, cât și pentru anul 2024, precum și refuzul de a ajusta tariful pentru servicii de alimentare cu apă.