Președintele Igor Dodon a cerut rechemarea ambasadorului Moldovei la București Mihai Gribincea. El a expediat Prim-ministrului o scrisoare în care solicită inițierea procedurii în acest sens.

Într-o postare pe facebook, purtătorul de cuvânt al președinției Ion Ceban a menționat că solicitarea Șefului statului vine după ce ambasadorul s-a expus, într-o emisiune televizată, asupra cetățeniei fostului președinte român Traian Băsescu. Dodon și-a motivat cererea prin faptul că prin acțiunile sale, Gribincea “a încălcat principiile etice și a demonstrat susținerea unor opinii politice externe, fapt ce vine în contradicție cu interesele naționale”.

“Din moment ce acordarea și retragerea cetățeniei este competența exclusivă a președintelui Republicii Moldova, nici un reprezentant al misiunilor diplomatice nu are competențe de a-și exprima părerea referitor la legalitatea actului emis de Președinte, ba mai mult – aceasta revine instanțelor judecătorești naționale”, se arată în demersul lui Igor Dodon.

Drept răspuns, guvernul a emis un comunicat de presă în care a anunțat că premierul a primit solicitarea și nu va da curs cererii lui Dodon.