Premierul Pavel Filip, la discuții cu reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantul UNICEF pentru Republica Moldova, Nune Mangasaryan, care îşi încheie mandatul în ţara noastră.

În cadrul întrevederii, premierul i-a mulţumit oficialului pentru contribuţia personală la elaborarea Strategiei de protecție a copilului, de reformare a Justiției, de sănătate publică, ultima fiind aprobată săptămâna trecută de Parlament şi urmând a fi implementată.

Pavel Filip a remarcat că despre rezultatele activităţii doamnei Nune Mangasaryan vorbesc şi datele statistice. Astfel, în perioada mandatului său numărul de copii din instituțiile rezidențiale s-a redus de 5 ori, urmare a reformei sectorului justiției, numărul de copii din detenție s-a redus de 3 ori, în timp ce numărul copiilor cu necesități speciale și dizabilități care își fac studiile în școlile generale a crescut de 4 ori.

La rândul său, Nune Mangasaryan a menţionat că aceste rezultate au devenit posibile datorită Programului de ţară semnat între UNICEF şi Guvernul Republicii Moldova.

Oficialul a mulţumit Premierul Filip pentru implicare personală în sporirea protecţiei drepturilor copilului în ţara noastră. Reprezentantul UNICEF a informat că în septembrie a.c. urmează să fie aprobat un nou program de ţară pentru perioada 2018-2022, care va avea la bază două priorităţi: asigurarea sistemelor şi serviciilor sensibile şi echitabile pentru copii şi schimbările sociale în drepturile copiilor.

În context, Prim-ministrul a salutat elaborarea noului program de ţară UNICEF, care este aliniat cu Cadrul de Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă Republica Moldova-ONU, precum şi cu agenda de reforme naţionale. Pavel Filip a dat asigurări că Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru a asigura buna implementare a obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă.

În prezent, în Republica Moldova sunt în derulare nouă proiecte, finanţate şi implementate de Reprezentanța UNICEF în perioada 2013-2017, cu o sumă totală a angajamentelor de 6,71 milioane de euro.