Autoritățile de la Chișinău nu vor denunța Acordul de Asociere și vor continua parcursul european care rămâne prioritate pentru guvernare. Declarațiile au fost făcute de către premierul Pavel Filip în debutul ședinței guvernului de ieri. Afirmațiile vin după ce Președintele Igor Dodon a declarat, după întâlnirea avută la Moscova cu Vladimir Putin că are de gând să anuleze Acordul de Asociere.
“Guvernul nu va accepta nici un fel de intervenție asupra Acordului de Asociere cu UE. Acest acord este parte a programului nostru de guvernare, este unul din pilonii strategici pe care ne desfășuram activitatea. Parcursul european al Republicii Moldova rămâne neschimbat”, a menţionat Prim-ministrul Pavel Filip.
Mai mult, premierul susține că declarațiile lui Dodon sunt politice și nu vor avea nici un efect pentru guvernarea de la Chișinău. De la semnarea acestuia, Uniunea Europeană a liberalizat regimul vizelor pentru cetățenii moldoveni, care azi circulă liber în 28 de state. Şi chiar săptămâna trecută Moldova a primit o nouă veste bună şi anume, aprobarea unui program de 100 de milioane euro de către Comisia Europeană.
„Din momentul semnării Acordului de Asociere, UE a alocat Republicii Moldova peste 700 milioane de euro. Dacă cetățenii nu au simțit pe deplin efectele acestei susțineri, nu este vina Uniunii Europene, ci a autorităților de la Chișinău, care au utilizat acești bani nu tocmai eficient”, a declarat Prim-ministrul.
Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a accentuat că semnarea unui memorandum cu Uniunea Euroasiatică, cum s-a angajat Președintele Igor Dodon, este la fel o declarație care va rămâne una politică. Ea nu poate fi pusă în practică fără Parlament și Guvern.
Şeful Guvernului a precizat că crede în bunele relații ale Republicii Moldova cu Federația Rusă și în deblocarea relațiilor economice prin dialog constructiv. Pavel Filip a precizat că anul trecut s-a avansat mult în dialogul cu Federația Rusă. Astfel, a fost elaborat un Plan de măsuri, s-a ajuns foarte aproape de anularea taxelor vamale, eliminarea listei producătorilor care au dreptul să exporte mărfuri pe piața rusă, dar și la soluționarea problemelor social-culturale și migraționale.
“Am avut o discuție foarte bună cu Președintele Putin la sfârșitul anului trecut și m-am bucurat să văd că și ieri a accentuat necesitatea unui dialog cu Guvernul nostru, având în vedere competențele limitate ale Președintelui pe subiectele importante de politică externă”, a conchis Pavel Filip.