Vicepremierul Mihail Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, susține că importanța Platformei de Sprijin pentru Moldova s-a extins pe măsură ce Republica Moldova a continuat calea sa spre integrarea europeană. Această platformă a fost restructurată în Platforma de Parteneriat pentru Moldova pentru a reflecta esența aderării la UE ca cel mai important obiectiv strategic al țării.

„Obiectivul nostru principal este de a transforma abordarea: dintr-un sprijin ad-hoc și de urgență într-un parteneriat pe termen lung, care să ghideze Moldova pe calea sa către aderarea la UE și să promoveze dezvoltarea durabilă și rezilientă prin reformele necesare. Pentru a realiza acest obiectiv, Platforma de Parteneriat pentru Moldova a stabilit patru grupuri de lucru principale, care sunt îndreptate în efortul nostru colectiv de a construi o Moldovă rezilientă și prosperă, aliniată la valorile și standardele Uniunii Europene”, a notat Mihail Popșoi.

Primul grup ține de justiție, anticorupție și securitate, fiind axat pe consolidarea statului de drept și îmbunătățirea cadrului de securitate al Republicii Moldova. Al doilea grup se referă la energie, eficiență energetică și provocări de mediu, fiind dedicat abordării problemelor de mediu și îmbunătățirii eficienței energetice. 

Al treilea grup se referă la dezvoltare economică durabilă și infrastructură strategică, fiind destinat consolidării creșterii economice a Moldovei și dezvoltării proiectelor-cheie de infrastructură, care sunt vitale pentru progresul țării. Al patrulea grup ține de reforma administrației publice și gestionarea finanțelor publice, fiind cu accent pe reformarea administrației publice și îmbunătățirea gestionării financiare pentru a asigura o guvernare eficientă.

„Sunt profund recunoscător pentru devotamentul și sprijinul constant de care ați dat dovadă. Dialogul și cooperarea care vor avea loc astăzi sunt de importanță deosebită pentru misiunea noastră comună și sunt convins că, împreună, vom continua să construim un viitor rezilient, prosper și european pentru Republica Moldova”, a mai spus Mihail Popșoi.

La cea de-a patra Conferință Ministerială a Platformei de Sprijin pentru Moldova, desfășurată anul trecut la Chișinău, au fost semnate șase acorduri de finanțare și memorandumuri. Aceste acorduri au mobilizat un pachet substanțial de sprijin financiar de 148,7 milioane de euro, cuprinzând 38,7 milioane de euro granturi și 110 milioane de euro împrumuturi cu condiții favorabile.

Această finanțare este esențială pentru dezvoltarea sectoarelor strategice ale Republica Moldova, cu accent pe infrastructură, reziliență energetică și adaptarea la schimbările climatice.

sursa