Contactat de PS News, politologul Radu Carp este de părere nu există nicio șansă ca alegerile anticipate să mai aibă loc în Republica Moldova din cauza instabilității politice ce s-a creat la nivelul conducerii țării. Mai mult, chiar și în cazul declanșării anticipatelor, foarte probabil că niciun partid nu va avea majoritate în Parlament, deci situația nu s-ar schimba foarte mult.
„Alegerile anticipate ar reprezenta într-adevăr o soluție, dar deocamdată nu știm cine este la putere, cine este în opoziție. Prim-ministrul este dat de guvernul anterior, de guvernul socialiștilor, dar nu pare că este conflictual nici cu Dodon, nici cu Maia Sandu, dar nimeni nu știe ce se întâmplă la nivelul guvernării și guvernarea este foarte instabilă.
Evident că este nevoie de o soluție și alegerile anticipate pot fi o soluție, dar nu singura, pentru că alegerile anticipate nu pot scoate din pălărie o majoritate nouă, ci un rezultat mai bun sau mai prost pentru unele partide, dar nimeni nu va avea majoritatea absolută pentru a forma singur guvernul.
Doamna aceasta care este desemnată ar trebui să caute sprijin la toate grupurile parlamentare. Nu e prima dată când un guvern minoritar poate să guverneze având sprijin punctual în Parlament”, spune politologul.
Acesta susține că principala problemă care a dus la blocajul creării guvernului Republicii Moldova este determinat de lipsa comunicării între partide.
„Nu au nicio șansă pentru că desemnarea acestei doamne a fost contestată la Curtea Constituțională care va da un verdict negativ probabil, dar chiar dacă va fi un răspuns pozitiv se va tergiversa foarte mult parlamentar audierea a doua oară, votul, deci se va întinde pe o perioadă foarte mare de timp și nimeni nu are nevoie de instabilitate, deci în momentul în care există în Parlament o majoritate care este opusă actualului șef de stat, nu văd cum și-ar dori ei să deblocheze situația. Doar prin discuții la nivelul tuturor grupurilor parlamentare, dar deocamdată văd că nu ne îndreptăm spre această situație.
Deocamdată, dacă actorii politici se mențin pe aceleași poziții, înseamnă că va urma o perioadă de incertitudine în care la guvernare va fi un guvern care nu este asumat de niciun partid și asta înseamnă că nu este responsabil deloc în fața Parlamentului, iar o democrație în care guvernul nu este responsabil în fața Parlamentului poate genera două lucruri: ori guvernul respectiv abuzează de putere, ori nu face nimic. Ne situăm, din păcate, în a doua perspectivă, pentru că un guvern care este în expectativă nu face nimic și așteaptă rezultatul jocurilor politice. E situația cea mai proastă și va continua câtă vreme nu există disponibilitate de dialog.
Pe termen scurt există acest blocaj. Nu putem compara Republica Moldova cu Belgia, unde sunt negocieri de peste un an pentru a forma un nou guvern, pentru că în Belgia acționează, între timp, un guvern puternic care are sprijinul partidelor, pe când în Republica Moldova este un guvern slab care nu e sprijinit de niciun partid.
În Belgia sunt partide puternice cu poziții clare care negociază în permanență, care se întâlnesc și care negociază. În Republica Moldova partidele nu prea se întâlnesc, discută la televizor, sau prin comunicate de presă, dar nu prea doresc să se întâlnească pentru a rezolva situația.
Loc de manevră există: forțe, partide care sunt dispuse să sprijine un guvern pro-european în Parlament, și paradoxul este că ei sunt mai mult decât majoritari, dar nimeni nu are timp și chef să discute cu ei. Oamenii aceștia există și sunt peste 50 din cei 51 de deputați necesari pentru a trece guvernul”, a conchis Radu Carp.