Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a efectuat din nou modificări la Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Agenții economici vor fi obligați să raporteze la ANRE prețurile aplicate în ziua următoare la comercializarea cu amănuntul a tuturor produselor petroliere. Informația va fi prezentată în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare stație de alimentare, până la ora 16.00, prin intermediul unei platforme electronice, transmite IPN.

În cadrul ședinței de marți, 12 octombrie, Andrei Adam, reprezentant ANRE, a declarat că Agenția se angajează să ofere acces public la informațiile privind adresa de amplasare a fiecărei stații de alimentare și prețurile stabilite de către acestea. Inclusiv, pe această platformă va fi posibilă sortarea datelor după criteriul celui mai mic preț sau a dislocării. Autorii proiectului își propun să ofere consumatorilor un instrument facil de identificare și alegere a celui mai avantajos furnizor de carburanți dintr-o zonă anumită.

Andrei Adam

Legea privind piața produselor petroliere stipulează că operatorii pot comercializa cu amănuntul și alte tipuri de produse petroliere decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime, doar cu condiția vânzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard. Astfel, dacă la stație nu este benzină cu cifra octanică 95, nu este permisă vânzarea altui tip de benzină, de exemplu cea cu cifra octanică 98 sau cu diferiți aditivi, a precizat Andrei Adam.

Sursa: ipn.md