Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a declarat că Moscova este gata să asigure regiunea din stânga Nistrului cu gaze naturale, dar este nevoie de anumite acțiuni din partea Chișinăului.

„Da, Moscova este gata să ajute Transnistria. Din punct de vedere logistic, sunt necesare livrări din partea Moldovei și în acest sens nu am văzut declarații privind disponibilitatea de a face”, a declarat Dmitrii Peskov.

Recent, Maia Sandu a declarat că autoritățile de la Chișinău nu se vor împotrivi livrării de gaze pe malul stâng al Nistrului.

„Noi o să permitem ca gazele să ajungă în regiunea transnistreană, ne dorim ca această criză să se încheie cât mai repede, dar vom continua să luăm toate măsurile ca să asigurăm securitatea energetică a Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Într-o întâlnire cu reprezentanții mass-media, liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, a anunțat că livrările de gaz vor fi reluate în scurt timp, ca urmare a unei vizite oficiale recente la Moscova.

Amintim că Gazprom a notificat, pe data de 28 decembrie, Moldovagaz privind suspendarea completă a livrărilor de gaze naturale către R. Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că R. Moldova este pregătită să gestioneze orice situație.

Ulterior, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că instituția pe care o conduce a luat act de decizia Gazpromului, menționând că R. Moldova dispune de suficiente rezerve pentru a acoperi consumul pe malul drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025.

De menționat că, în cadrul unei ședințe operaționale, așa-zisul ministru al Dezvoltării Economice din Transnistria, Serghei Obolonik, a menționat că regiunea are rezerve de gaze naturale în conductă în valoare de 13 milioane de metri cubi. Această rezervă va ajunge până la 20 ianuarie în sud și până pe data de 10 ianuarie în nordul regiunii.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat în repetate rânduri că rămân alături de cetățenii de pe malul stâng al Nistrului și că depun eforturi pentru a găsi soluții alternative.

La sfârșitul lunii decembrie, președinta Maia Sandu a avut o ședință cu premierul Dorin Recean, speakerul Igor Grosu și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialii au discutat despre situația din sectorul energetic. Tot atunci, șefa statului a declarat că așa-zisele autorități din stânga Nistrului au refuzat ajutoarele umanitare pe care Chișinăul este gata să le ofere.

sursa

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!