În toamna anului 2019, cetățenii Republicii Moldova au fost loviți de un val de scumpiri. Guvernul condus de Maia Sandu a majorat mai multe taxe și a încercat să ridice prețul la gaze naturale, pentru a obține un acord de creditare cu Fondul Monetar Internațional. Atunci, întreaga societate și-a arătat nemulțumirea față de acțiunile echipei Sandu și au acuzat-o de neprofesionalism în negocierile purtate cu FMI.
Potrivit acordului, Guvernul Sandu și-a asumat:
– transferul controlului asupra ultimei din cele trei bănci sistemice;
– majorarea de la 10 la 20 la sută a cotei reduse a TVA pentru sectorul HORECA;
– eliminarea scutirii personale pentru veniturile anuale de peste 360 mii lei;
– eliminarea scutirilor fiscale pentru tichetele de masă acordate de patroni;
– eliminarea scutirilor de TVA la mărfurile importate prin parteneriate public-privat;
– unificarea ratelor accizelor la țigaretele cu și fără filtru;
– consolidarea taxelor pentru poluarea mediului, majorând impozitul la produsele în ambalaj de plastic cu 20 la sută;
– majorarea cotelor impozitului pe venitul persoanelor fizice aplicabile la achitările în avans, de la 7 la sută la 12 la sută;
– reducerea până la 200 euro a sumei scutite de impozite la procurarea de către persoanele fizice a mărfurilor transportate prin servicii poștale internaționale.
Totodată, în acordul semnat de Guvernul Sandu este menționat că «în sectorul gazelor naturale, vom adopta tarifele pentru anul 2019 care se vor baza pe deplin pe metodologia existentă și pe prețurile de achiziționare a gazelor naturale (criteriu de referință structural, sfârșitul lunii octombrie 2019)», ceea ce presupune o majorare a prețului la gaze pentru consumatorul final. Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu nu a reușit să implementeze această prevedere, deoarece a fost demis.