Într-o analiză detaliată a peisajului politic din Moldova înaintea alegerilor din 2024, expertul politic Andrei Ilașciuc evidențiază o atmosferă complexă marcată de competiție și provocări. În contextul unei creșteri a nemulțumirii față de acțiunile autorităților, inclusiv nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și utilizarea resurselor statului în scopuri politice, candidații la președinție adoptă o abordare prudentă și exprimă neîncredere în procesele statale.

Printre cei care sunt posibili candidați la alegerile prezidențiale se numără Renato Usatîi, Irina Vlah și Igor Dodon.

“Usatîi se distinge prin orientarea sa către electoratul protestatar și o prezență mediatică semnificativă. Cu toate acestea, strategia sa necesită o atenție deosebită la calitatea și credibilitatea informațiilor difuzate pentru a evita afectarea reputației și credibilității sale”, susține expertul.

În conformitate cu afirmațiile lui Ilașciuc, fostul șef al autonomiei Găgăuziei, Irina Vlah, adoptă o abordare unică, comunicând direct cu cetățenii și organizând campanii pe teme cheie.

“Ea promovează în mod activ ideea unui referendum privind neutralitatea Republicii Moldova și este angajată într-o campanie națională, “Vocea poporului”, care are ca scop consolidarea comunicării cu electoratul și exprimarea opiniilor și nevoilor acestuia”, a opinat Ilașciuc.

Expertul susține că abordarea fostei șefe a autonomiei diferă de strategiile politice tradiționale și ar putea prezenta unele dificultăți în implementare, mai ales având în vedere lipsa de partid a acestui candidat.

“Irina Vlah a ales o cale independentă, neaderându-se la niciunul dintre partidele politice existente, ceea ce ar putea să-i limiteze resursele în primul tur de scrutin, dar oferă, de asemenea, o oportunitate de a uni electoratul diferitelor partide în turul al doilea. Acțiunile lui Vlah și poziția sa activistă au atras atenția autorităților, care o acuză de război informațional. Acest lucru subliniază dificultățile cu care se confruntă candidații opoziției. Pe de altă parte, presiunea evidentă din partea autorităților o favorizează pe Irina Vlah ca opozant clar al actualului președinte,” a afirmat expertul politic.

În acest context, conform comentariului expertului, Igor Dodon, unul dintre candidații cheie ai opoziției, încearcă să mobilizeze un electorat care susține atitudini și valori mai tradiționale. Cu toate acestea, schimbările în peisajul politic și noile provocări necesită adaptarea strategiei sale pentru a rămâne competitiv.

“Prin urmare, poziția președintelui în exercițiu și a guvernului va juca un rol esențial în rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024 din Moldova. Într-un mediu în care climatul politic este în mare măsură modelat de structurile de putere, “inamicul numărul unu” pentru administrația în exercițiu a Maiei Sandu și pentru partidul de guvernământ va fi un jucător-cheie în aceste alegeri. Autoritățile, concentrându-și eforturile pe combaterea acestui candidat în încercarea de a-l discredita, vor mobiliza în realitate nemulțumirea publică îndreptată împotriva sistemului politic actual în jurul unui singur candidat”, a conchis expertul politic.