Partidul Democrat declară că este determinat să finalizeze „procesul de resetare, învățând din erorile trecutului”, prin crearea de mecanisme în măsură să prevină „orice manifestări care ar submina activitatea formațiunii ca instituție politică”. PDM mai afirmă că din start era clar că resetarea va întâmpina suficientă rezistență din partea elementelor care au promovat și au aplicat practici străine democrației în activitatea de partid, se arată într-o declarație a PDM, citată de IPN.
La fel de clar, susține PDM, era că cei care nu se vor conforma revenirii la normalitate vor rămâne înafara proceselor.
„Timpul a arătat că cei care nu au fost obișnuiți să lupte democratic, au ales să rămână înafara partidului”, se arată în declarație.
PDM menționează că a cunoscut în ultimii ani „o perioada nefastă, în care democrația internă a fost redusă dramatic sau chiar anihilată. Structurile statutare au fost neglijate în procesul decizional, în cel mai bun caz, fiind informate post-factum despre deciziile luate. Întreaga structură decizională a fost substituită de un grup îngust format în jurul fostului lider al partidului”.
Potrivit Declarației, cel mai grav a fost aplicarea practicilor de intimidare și hărțuire, iar uneori și folosirea instituțiilor de drept în lupta cu oponenții politici și persoanele incomode. Traseismul politic la nivel local și național a fost promovat sistemic, fapt ce a slăbit nu doar fundamentele doctrinare ale partidului, ci și pe cele ale unei societăți democratice.
Partidul Democrat condamnă aceste „practici abuzive” și atrage atenția că „ele nu au devenit istorie, ci au fost preluate de foștii colegi care au încropit de curând așa-zisa platformă „Pro-Moldova”.
„Partidul Democrat înțelege că aceștia beneficiază nu doar de „ajutoare financiare” de proveniență dubioasă, ci și încearcă să pună în practică vechiul instrumentariu subversiv pentru realizarea scopurilor politice”, se mai arată în declarația PDM.