Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, l-a felicitat pe papa Francisc care a sărbătorit luni zece ani de la alegerea sa în fruntea Bisericii Romano-Catolice, relatează dpa, conform AGERPRES.

În scrisoarea sa, Kirill a menţionat, de asemenea, dialogul între religii, declaraţii salutate de Vatican, în condiţiile în care nu a mai existat nicio formă de comunicare între suveranul pontif şi patriarhul rus de luni de zile.
Papa Francisc şi-a exprimat de mai multe ori speranţa că va putea vorbi cu Kirill despre modalităţile de instituire a păcii în Ucraina, după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022.

Cu toate acestea, Kirill este un susţinător ferm al războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi papa Francisc a recunoscut că este puţin probabil ca un astfel de dialog să aibă succes.

Pentru moment nu este clar dacă scrisoarea patriarhului rus ar putea reprezenta un semn al detensionării relaţiilor.

Potrivit unui comunicat oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill şi-a exprimat speranţa că “în vremurile dificile pe care le trăim, dialogul dintre liderii religioşi poate avea rezultate pozitive”. De asemenea, el i-a transmis urări de sănătate şi linişte sufletească papei Francisc.

Născut în Argentina, Francisc, în vârstă de 86 de ani, a devenit primul papă latino-american, pe 13 martie 2013, succedându-i lui Benedict al XVI-lea, primul papă din ultimele şase secole care a demisionat.

Prin cei 10 ani de pontificat, Francisc a depăşit durata medie de 7,5 ani a celor 265 de pontificate anterioare. În această perioadă, el a vizitat 60 de state şi teritorii, parcurgând aproape 410.000 km, însă nu s-a întors în Argentina natală, o absenţă care a provocat numeroase speculaţii.

sursa