Fundația Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) şi-a început activitatea în Republica Moldova în anul 2007. Scopul acesteia, după cum este menționat pe site-ul oficial al acestui ONG, este educaţia politică şi consultanţă. La început, proiectele erau coordonate prin intermediul Biroului de la Bucureşti. În anul 2009, anul în care în Moldova s-a produs “revoluția twitter”, Fundaţia Konrad Adenauer a lansat un program individualizat pentru Republica Moldova şi în noiembrie 2009 a inaugurat Biroul de la Chişinău, scrie scheme.md.
Pe parcursul anilor, s-a dovedit totuși că educația declarată este defapt coordonare și chiar finanțare practic directă a unor partide parlamentare – o bună parte a deputaților moldoveni sunt sau au fost salariați în cadrul acestei fundații.
Scheme.md a mai scris despre directorul acestui ONG, Hans Martin Sieg – omul care decide ce trebuie să facă opoziția parlamentară de dreapta de la Chișinău tot el fiind cel care a influențat, mulți ani, procesele politice din țara noastră. Astazi am decis însă să ne aprofundăm în subiect și să vă demonstrăm că lucrurile nu sunt atat de albe și pufoase cum par, iar ingerințele în treburile politice de la Chișinău sunt mai mult decât puternice.
HANS MARTIN SIEG
Pe lângă faptul că Fundația KAS se ocupă într-adevăr de educația politică a persoanelor convenabile lor, pe care îi transformă în agenți de influență, ONG-ul respectiv, să o spunem mai delicat, își fidelizează politicienii și jurnaliști direct prin salarii, nici măcar nu prin granturi, deși Hans Martin Sieg, așa cum am mai scris și anterior este omul care poate direcționa fluxul granturilor mai multor donatori externi.
Lista de salariați oficiali ai Fundației în Republica Moldova este una impresionantă și conține nume destul de interesante. Am reușit să consultăm printr-o scurgere baza de date a unei instituții de control financiar care arată că următoarele personaje sunt sau au fost angajate a fundației:
– Baluțel Adrian Boris;
– Bogonovschi Cornelia Dumitru;
– Ciobanu Dorina Boris;
– Corobca-Ianusevici Natalia Ilie;
– Cosman Irina Ion;
– Dolghii Elena Anatolie;
– Gaber Constantin Ion;
– Grosu-Chiriac Cristina;
– Grosu Igor Ion;
– Groza Iulian Aurel;
– Guțu Alexandru Vladimir;
– Îndoitu Ana Aurel;
– Iovu Andrei Ion;
– Litvinencu Sergiu Victor;
– Malancea Denis Iurie;
– Martea Natalia Mihail;
– Melniciuc Olga Alexei;
– Micușa Diana Dumitru;
– Moraru Dragalina Valeriu;
– Munteanu Igor Gheorghe;
– Niculița Galina Vasile;
– Ojog Polina Pavel;
– Onea Andrei Pavel;
– Onofriciuc Gabriela Viorel;
– Pîntea Dumitru Iurie;
– Popov Andrei Mihail;
– Popșoi Mihail Ion;
– Postica Pavel Ion;
– Pușcaș Victor Ștefan;
– Roman Severin Silvia Gheorghe;
– Rusu Iulian Alexandru; – Selin Luminița Andrei;
– Sîrbu Sergiu Nicu;
– Venderev Natalia Spiridon
Dar să îi luăm pe rând. Astăzi ne vom axa pe personajele care s-au regăsit în funcții la Partide sau au devenit între timp aleși ai poporului.
Băluțel Adrian Boris, președinte al PAS YOUTH. Născut în 1993 în Chișinău, este primul tînăr din Moldova care a fost desemnat Tînărul european al anului 2016. Angajat al Asociației Obștești ”Reprezentanța din Moldova al Fundației Reprezentanța Fundației Konrad Adenauer din Republica Moldova. Deși nu deține nici un imobil sau alt bun de declarat, datele noastre arată că Baluțel Adrian deține opt conturi bancare
https://www.facebook.com/adrian.balutel
Grosu Igor Ion, născut în 1972 deține funcția de secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate. În perioada 2018 a fost angajat al Fundației Reprezentanța Fundației Konrad Adenauer din Republica Moldova, în prezent este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului ACUM. Deține 5 bunuri imobile, are 9 conturi bancare și este conducătorul oficial la 5 întreprinderi. La randul său, soția acestuia deține 10 bunuri imobile dintre care 4 terenuri si 6 construcții.
https://www.facebook.com/igor.grosu
Litvinenco Sergiu, născut la 11.07.1981 în s. Hîrtop, r. Cimișlia, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate. Alături de Grosu a fost angajat în perioada anului 2018 al Fundației Reprezentanța Fundației Konrad Adenauer din Republica Moldova. în prezent este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului ”ACUM”. Soția acestuia mai deține un apartament și un automobil.
Litvinenco Sergiu deține opt conturi bancare și un apartament. https://www.facebook.com/profile.php?id=100015463279463&fref=ts
Deputatul ACUM, Munteanu Igor a fost și el angajat al Fundației Konrad Adenauer din Republica Moldova în 2018. Născut în 1965 în Ungheni, Munteanu figurează în calitate de conducător și fondator la 7 întreprinderi. Deține două bunuri imobile.
https://www.facebook.com/igor.munteanu.3
Popșoi Mihail Ion, născut în 1987 – angajat al Fundației Reprezentanța Fundației Konrad Adenauer din Republica Moldova. Deputatul ACUM/PAS, deține 5 bunuri Imobile și 8 conturi bancare.
https://www.facebook.com/mihai.popsoi
În mare parte, din câte vedem din lista de mai sus, KAS și-a infiltrat oamenii în PAS, Platforma DA fiind oarecum omisă din cărți de fundație, și folosită doar atunci când era nevoie de susținerea proiectului Maia Sandu. Nu degeaba așa cum am scris și anterior, Sieg este cel care l-a convins pe Năstase să cedeze statutul de candidat unic în fața Maiei Sandu în 2016.
Rețeaua KAS este însă una mult mai mare și vom continua să o dezvăluim într-o serie de materiale, or anume KAS-ul stă în spatele mai multor acțiuni care au bulversat totalmente opinia publică de la chișinău inclusiv electoratul de dreapta – cum ar fi, de exemplu coaliția cu Dodon, ce căreia se împotrivea atât de mult Andrei Năstase, dar asupra căreia insista Maia Sandu și PAS-ul plin de bursieri ai fundației.
Pe lângă faptul că și jurnaliștii se înfruptă din sacul fără fund cu fondurile gestionate de Hans Martin Sieg, agenții de influență ai KAS sunt reprezentanții vastei rețele de ONG-uri, numită societate civilă, căreia îi place atdât de mult să se identifice cu poporul Republicii Moldova și să facă declarații din numele lui, în interesul lui.
Va urma…