Scandalul comasării Spitalului de boli infecțioase „Toma Ciorbă” și a Spitalului de Dermatologie din or. Codru, proiect propus de Ministerul Sănătății, ia amploare. Partidul Mișcarea Alternativa Națională vine cu mai multe soluții în scandalul iscat de autoritățile centrale și cere guvernului adoptarea unei strategii pentru construcția unui nou spital de boli infecțioase. De asemenea, MAN cheamă autoritățile centrale să vine cu poziții clare privind proiectul destinat celor două instituții medicale, în condițiile în care spațiul public abundă deja de declarații că s-ar urmări lichidarea Spitalului „Toma Ciorbă” cu o eventuală vânzare a terenului.

În cadrul unei conferințe de presă, membrul MAN, Vladimir Bolocan, și deputatul Gaik Vartanean susțin că edificiile istorice ale Spitalului „Tom Ciorbă”, în eventualitatea construcției unui spital nou, trebuie transformate în muzeu cu parcuri amenajate.

„Invităm toți oamenii cu rațiune din Parlament, din Guvern, din societatea civilă, lumea medicală și cea academică, să se alăture celor două colective. Peste 300 de angajați vor să știe ce se va întâmpla cu ei mai departe. MAN propune păstrarea locurilor de muncă pentru cei peste 300 de medici. Să fie creată strategia și aprobat proiectul de construcție a unui nou spital de boli infecțioase resurse pentru care avem și posibilități pentru care există în Moldova. Pentru terenul unde se află acele monumente istorice, dacă nu putem păstra spitalul, atunci să fie creat muzeu, iar în zona adiacentă să fie creată un parc cu infrastructură adaptată, inclusiv pentru persoane cu nevoie speciale”, a declarat Vladimir Bolocan.

Vladimir Bolocan susține că medicii sunt bulversați și așteaptă răspunsuri, mai ales că spațiul public este tot mai plin de informații potrivit cărora actualul teren al Spitalului „Toma Ciorbă” urmează să fie vândut.

„După ce au fost aplaudați pentru gestionarea crizei pandemice, acum se dă de pământ cu acești specialiști. Anume de pământ este vorba, pentru că se speculează foarte mult despre acele două hectare pe care se află acum Toma Ciorbă. Neclaritatea este că acel teren valorează destul de mulți bani. Un ar costă peste 30 de mii de euro. Așa că potențialul prejudiciu adus statului ar fi în jur de 120 de milioane de lei. Sunt cifre alarmante”, a mai adăugat Vladimir Bolocan.

Și deputatul MAN, Gaik Vartanean, cheamă autoritățile centrale să dea dovadă de mai multă rațiune și să aducă lumină și explicații de rigoare în scandalul apărut.

„Nu avem intenția să politizăm acest subiect. Susținem pe deplin modernizarea sistemului medical și adaptarea acestuia la cele mai înalte standarde. Abordarea noastră e că instituțiile medicale trebuie să se dezvolte, nu să se închidă. În Chișinău se deschid școli, grădinițe, așa că noi considerăm că în loc să se închidă instituții, să comasezi două bugete și să faci economii pe seama oamenilor, trebuie să faci investiții. Cu regret, în ultimii ani solicitările de a acorda 30 de milioane făcute de administrația Spitalului „Toma Ciorbă” au fost ignorate. Sincer, analizând ce face guvernarea în ultimii doi ani, oamenilor li se face rușine de modul incompetent cum este condusă țara. Este regretabil că în tot acest scandal ministrul se limitează la publicarea unor fotografii din grupurile sanitare, acest lucru arată nivelul gândirii strategice a ministrului Sănătății”, a declarat deputatul Gaik Vartanean.

Partidul MAN a mai cerut autorilor proiectului să-și revizuiască nota informativă a proiectului făcut public, acolo unde au fost introduse mai multe date eronate despre activitatea Spitalului „Toma Ciorbă”.

Amintim, colectivele Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalului de Dermatologie, susținuți de Sindicatul ”Sănătate”, au semnat o declarație comună prin care și-au reiterat dezacordul față de proiectul Ministerului Sănătății de a comasa cele două instituții medicale.

Șefii de secții și de catedre, precum și angajații spitalelor au organizat ieri o conferință de presă și un marș prin care se opun inițiativei și au precizat că prin acest proiect se urmărește, de fapt, închiderea Spitalului ”Toma Ciorbă”, care are o tradiție de aproximativ 130 de ani.

Ministerul Sănătății a declarat însă că argumentul principal în sprijinul necesității fuziunii celor două instituții, respins categoric de ambele spitale, se bazează pe faptul că toate maladiile contagioase sunt încadrate în categoria maladiilor infecțioase, facilitând astfel consolidarea activităților prin implementarea unui management comun.