Andrian Candu: Legea privind amnistia fiscală nu va fi votată în lectură finală până când va fi expertizată de partenerii externi

Legea privind amnistia fiscală nu va fi votată în lectură finală până când va fi expertizată de partenerii externi. Asigurările vin din partea speakerului Parlamentului Andrian Candu într-un interviu pentru radio Europa Liberă şi RTR Moldova. Potrivit lui Candu, deputaţii vor aştepta ca pe marginea acestui proiect de lege să se expună Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi structurile europene.

Potrivit IPN, Candu a explicat graba de a vota mai multe proiecte de lege pe final de mandat prin faptul că ultima perioadă am trecut prin campanie electorală şi alegeri prezidenţiale. „Ne grăbim din punct de vedere al intrării într-un an financiar. E bine să ai un buget la sfârşitul anului pentru anul viitor. „E bine să intri într-un an bugetar cu buget. Există politica fiscală, când se stabilesc, de exemplu, accizele, taxele şi e bine să intre în vigoare de la 1 ianuarie, deoarece şi oamenii de afaceri au nevoie de o previzibilitate”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Totodată, Andrian Candu a spus că legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală are două părţi. „E stimularea fiscală, când încurajăm întreprinderile, încurajăm companiile să-şi plătească datoriile, pentru a le fi iertate penalităţile sau sancţiunile de întârziere. Dar, în mare parte, se referă la liberalizarea capitalului. Şi nu este un secret pentru nimeni că în Republica Moldova peste 30% din Produsul Intern Brut e economia tenebră. Şi liberalizarea capitalului este unul dintre instrumente”, a spus şeful legislativului.

Potrivit lui, experienţa internaţională a multor state arată că este unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care reuşeşti să aduci ceea ce e în tenebru în economia albă. „O mai menţionez şi astăzi, aşa cum am făcut-o şi în plenul Parlamentului, că legea cu fir roşu va urmări în aşa fel, încât să fie clar specificat, inclusiv prin legislaţie subsidiară, că toţi cei care sunt parte la fraude, indiferent că e fraudă bancară, activitate economică infracţională, spălare de bani, finanţarea terorismului, nu vor avea niciun fel de excepţie şi nu se va aplica legea lor, pentru a-i declina de răspundere”, a menţionat şeful legislativului.

Andrian Candu consideră că cetăţeanul trebuie să înţeleagă că este o intenţie de a trece de la acea economie tenebră în economia albă, pentru a creşte baza impozabilă şi pentru a avea impozite şi încasări la buget.