Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană face apel către Parlamentul European să deschidă un birou permanent la Chișinău. Acest lucru se regăsește în Declarația adoptată la cea de-a 15-a Reuniune CPA RM-UE, care s-a desfășurat, astăzi, la Bruxelles.

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!

Biroul permanent de legătură la Chișinău este necesar pentru a asista autoritățile din Republica Moldova pe durata procesului de negociere, sporind dialogul dintre secretariatele celor două parlamente și pentru a stabili o prezență permanentă a personalului unui parlament în celălalt, se menționează în declarația adoptată.

În documentul Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană se accentuează progresele înregistrate de țara noastră în procesul de aderare la UE. La fel, sunt recomandate o serie de măsuri suplimentare pentru a susține parcursul european al Republicii Moldova.

„Am reconfirmat că țara noastră se angajează și este determinată să ducă până la capăt reforma justiției, iar, în prima jumătate a anului 2025, să deschidem deja negocierile pe Clusterul 1, „Valori fundamentale”. Noi suntem conștienți că procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu trebuie să fie doar despre birocrație sau administrație. Trebuie să avem efecte pozitive asupra nivelului de trai al cetățenilor”, a accentuat copreședinta CPA RM-UE, Doina Gherman.

„Ne angajăm să adoptăm rapid Planul de Creștere a Moldovei, de 1,8 miliarde de euro în Parlamentul European. Ne exprimăm sprijinul pentru liberalizarea permanentă a comerțului între Republica Moldova și Uniunea Europeană, pentru a asigura previzibilitatea și a spori atractivitatea pentru investitori. Dorim ca Republica Moldova să fie inclusă complet în pachetul european de roaming pentru toate statele membre”, a precizat copreședintele CPA RM-UE, Siegfried Mureșan.

Comitetul Parlamentar de Asociere pledează pentru a accelera integrarea treptată a Republicii Moldova în UE și Piața Unică prin asocierea la mai multe programe și inițiative UE, dar și includerea țării noastre în Instrumentul revăzut pentru asistență de preaderare.

La fel, declarația condamnă cu tărie războiul hibrid continuu al Rusiei împotriva Republicii Moldova, dus cu scopul de a îndepărta țara noastră de traiectoria proeuropeană. Documentul denunță activitățile malițioase ale Rusiei, ingerințele și operațiunile hibride inclusiv prin interpușii săi proruși și actorii locali sponsorizați de ruși, mai cu seamă, înainte de și pe durata referendumului constituțional cu privire la integrarea în UE și a alegerilor prezidențiale. Comitetul Parlamentar de Asociere reiterează apelul la autoritățile ruse să respecte independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, să înceteze tentativele de destabilizare a țării, de subminare a ordinii constituționale și instituțiilor democratice, de șantaj cu exportul de gaze. De asemenea, CPA face apel la UE să sporească sprijinul pentru eforturile autorităților moldovenești de a contracara asemenea ingerințe în procesul democratic al țării.

În același timp, declarația apreciază autoritățile din Republica Moldova pentru reformele realizate în sectorul energetic, mai ales, pentru alinierea legislației privind eficiența energetică și energia regenerabilă la legislația UE.

CPA RM-UE reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Din el fac parte membri numiți de Parlamentul Republicii Moldova și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

sursa