Pachetul de propuneri legislative referitoare la UTA Găgăuzia, aprobat de Parlament

 

Parlamentul a aprobat pachetul de propuneri legislative referitoare la UTA Găgăuzia. La ultima ședință din sesiunea de primăvară, deputații au votat în lectură finală două proiecte de legi, iar unul a fost aprobat în prima lectură.

Proiectele de legi au fost elaborate de Grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituţionale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, pentru ajustarea prevederilor legislative ale Republicii Moldova referitoare la statutul special al UTA Găgăuzia.

Acestea sunt primele proiecte de lege referitoare la UTA Găgăuzia aprobate de Parlament pentru a asigura armonizarea legislației în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia și a contribui la dezvoltarea regiunii prin incluziunea Găgăuziei în proiectele de modernizare a Republicii Moldova.

Grupul de lucru a fost creat, la inițiativa Speakerului Andrian Candu, prin Hotărârea Parlamentului nr. 206 din 20 noiembrie 2015. Scopul acestuia este de a asigura mecanismul de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei.

Activitatea Grupului de lucru a fost susținută la nivel de expertiză, suport tehnic și de instruire de partenerii internaționali ai Republicii Moldova, în special echipa de experți ai organizației Crisis Management Initiative (CMI) și Consiliului Europei, precum și de organizațiile neguvernamentale de specialitate.