Reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Désir, a solicitat, din nou, autorităților din Federația Rusă eliberarea regizorului ucrainean Oleg Senţov, condamnat în mod ilegal la 20 de ani de închisoare şi aflat în greva foamei din 14 mai, noteaza SubiectulZilei.

“Sunt foarte îngrijorat de deteriorarea stării de sănătate a scriitorului și regizorului de film din Crimeea Oleg Senţov, care face greva foamei în semn de protest într-un penitenciar din Rusia. Reiterez apelul meu la eliberarea sa. Acum, este ceva foarte urgent” – a scris Harlem Désir pe contul său de Twitter.

Reprezentantul OSCE a făcut acest apel după ce Natalia Kaplan, sora regizorului ucrainean Oleg Senţov, a declarat că starea de sănătate a fratelui său este catastrofală. Aceasta susţine că a primit de la avocatul regizorului o scrisoare semnată de Senţov, în care acesta îi spune că nu se mai ridică din pat. “Mi-a scris că sfârșitul este aproape, însă nu se referea la eliberare. Mă întreba dacă se mai interesează cineva de faptul că se află în greva foamei, pentru că nu mai primeşte scrisori. Spune că nu are nicio informaţie și nu știe ce se întâmplă” – a scris pe Facebook sora regizorului Oleg Senţov. Anterior, avocatul Dmitri Dinze a declarat că regizorul Senţov a slăbit 30 de kilograme de când a intrat în greva foamei, starea sa de sănătate fiind precară. Potrivit avocatului, regizorului i-a scăzut semnificativ nivelul hemoglobinei, iar pulsul i-a ajuns la aproximativ 40 de bătăi pe minut. Dmitri Dinze susţine că a încercat să-l convingă pe Oleg Senţov să accepte internarea în spital, însă acesta refuză. “De la 100 de kilograme, a ajuns 70” – a precizat avocatul. Serviciul rus de executare a pedepselor, însă, susţine că starea de sănătate a deţinutului ucrainean Oleg Senţov este “satisfăcătoare”.

În tot acest context, comisarul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a declarat că este pregătită să analizeze cu reprezentanţii Rusiei orice fel condiție pentru a organiza un schimb de prizonieri care să-l vizeze pe Oleg Senţov.