Averea celor mai bogați ruși a crescut, în 2023, cu 50 de miliarde de dolari, estimează Bloomberg. Fondatorul Companiei „Lukoil”, Vaghit Alekperov, s-a îmbogățit cel mai mult, cu 9,3 miliarde de dolari, averea sa ajungând la 24,7 miliarde de dolari. 

De asemenea, averea co-fondatorului „EuroChem” și ”SUEK”, cel mai mare furnizor de cărbune din Rusia, Andrei Melnicenko, a crescut cu 5,67 miliarde de dolari, iar președintele Consiliului de Administrație al NLMK, una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia, Vladimir Lisin, a câștigat 4,08 miliarde de dolari pe parcursul anului, averea totală fiind de aproximativ 24 de miliarde de dolari. Alekperov și Melnicenko au intrat sub sancțiuni personale din partea Marii Britanii, Australiei și Uniunii Europene. Ambii au decis să-și părăsească funcțiile în companiile lor. Totuși, Vladimir Lisin a reusit să evite includerea în listele de sancțiuni.

Cu toate acestea, nu toți oligarhii ruși au reușit să-și sporească averea. Potrivit Bloomber, acționarul Akron, un producător mondial de îngrășăminte minerale, Veaceslav Kantor a pierdut 150 de milioane de dolari, iar averea sa a scăzut la 6,21 de miliarde. Kantor se află pe listele de sancțiuni europene, britanice și elvețiene. Afacerile sale au fost afectate, după ce autoritățile poloneze i-au confiscat cota-parte la cea mai mare companie poloneză de îngrășăminte, Grupa Azoty.

Bloomberg Billionaires Index evaluează, în mod tradițional, averea celor mai bogați oameni din lume pe baza valorii acțiunilor companiilor deținute de oamenii de afaceri. Evaluarea include 500 de antreprenori, dintre care 25 sunt ruși. Cu un an mai devreme, ratingul arăta că oligarhii ruși au devenit mai săraci cu 94 de miliarde de dolari, în primul an de război, așa că nu și-au revenit încă pe deplin după căderea lor.

sursa