Oficial militar american, în vizită în Republica Moldova

 

Comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, a avut ieri, la sediul Ministerului Apărării, o întrevedere cu adjunctul comandantului Forțelor Terestre ale SUA în Europa, generalul-maior John Gronski.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, oficialii militari au abordat subiecte referitoare la cooperarea bilaterală pe dimensiunea militară, contextul actual de securitate, precum şi alte teme de interes comun.

Comandantul Armatei Naţionale l-a informat pe generalul Gronski despre realizările, provocările şi obiectivele Ministerului Apărării în contextul procesului de reformare a sectorului de apărare.

Generalul de brigadă Cutie a mulţumit pentru sprijinul constant pe care SUA îl acordă Armatei Naţionale prin diversele programe de asistenţă şi instruire, cu accent pe pregătirea militarilor în şcoli specializate în SUA, dotarea cu echipament şi unităţi de tehnică, precum şi activităţi şi exerciţii desfăşurate în comun de Armata Naţională cu Garda Naţională a Statului Carolina de Nord.

La rândul său, generalul Gronski a declarat că SUA sunt gata să ajute Republica Moldova în procesul de realizare a reformei în sectorul de apărare.

Oficialul american şi-a exprimat speranţa că activităţile de instruire comună a militarilor, benefice pentru ambele armate, vor avea continuitate şi se vor derula în cadrul exerciţiilor militare bilaterale şi multinaţionale.

Totodată, generalul maior Gronski a urmărit, la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca, desfăşurarea exerciţiului „Dragoon Pioneer”, în cadrul căruia se antrenează peste 140 de militari din subdiviziunile de geniu ale Armatei Naţionale şi ale Gărzii Naţionale din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii.

De notat că adjunctul comandantului Forțelor Terestre ale SUA în Europa, generalul-maior John Gronski, împreună cu o delegaţie formată din militari ai Gărzii Naţionale din Carolina de Nord, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 2-3 august curent.