Numărul mare de incendii, provocate în special de erorile admise în construcția și exploatarea sobelor și în montarea și exploatarea centralelor termice, a constituit unul din subiectele de bază ale ședinței de astăzi a Comisiei petru situații excepționale, convocară de premieru Ion Chicu.
În cadrul ședintei, responsabilii de la IGSU, MEI și Moldovagaz au menționat necesitatea actualizării cadrului legal național, care să includă mai multe modificări, inclusiv restricționarea folosirii centralelor termice autonome în blocurile de locuit.
La rândul său, Premierul a solicitat IGSU să intensifice comunicarea și cooperarea cu autoritățile publice locale și cu polițiștii de sector în sensul informării oamenilor despre pericolele exploatării sobelor și centralelor termice pentru a preveni producerea incendiilor.
În total, în anul 2019, s-au produs 1524 de incendii, care s-au soldat cu 216 decese. Cele mai frecvente cauze sunt erorile admise în construcția și exploatarea sobelor și în montarea și exploatarea centralelor termice.
Al doilea subiect al ședinței a vizat statistica accidentelor rutiere. Raportorul a anunțat în 2019 s-au produs 2307 accidente rutiere, în rezultatul cărora au decedat 232 persoane și alte mii de oameni s-au ales cu traume de diferită gravitate. Cele mai frecvente încălcări au fost viteza excesivă, neacordarea priorității și șofatul în stare de ebrietate.
„Chiar dacă statistica prezintă tendințe pozitive, nu ne putem împăca cu gravitatea efectelor. Trebuie să găsim căi eficiente pentru reducerea numărului accidentelor și efectelor lor”, a declarat Ion Chicu.
Tot astăzi, Ministrul Economiei și Infrastructurii, dar și președintele Moldovagaz s-au arătat siguri că nu va fi necesară aplicarea acestui instrument deoarece scenariul tradițional de livrare a gazelor cel mai probabil va fi funcțional, drept rezultat al progresului negocierilor între Federația Rusă și Ucraina. De asemenea, președintele Modlovagaz a asigurat Comisia că scenariul alternativ, furnizarea prin revers, este deplin pregătit.