În 2020, în Uniunea Europeană erau 9,1 milioane de ferme, cu 5,3 milioane mai puţine decât în 2005. Datele statistice publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată un declin de aproximativ 37%, notează Agerpres.

Deşi acum trei ani în UE s-a înregistrat cel mai mic număr de ferme de până în 2005, scăderile la anumite tipuri de ferme au fost mai semnificative decât la altele. Astfel, au fost cu 2,6 milioane mai puţine ferme mixte, cu 1,6 milioane mai puţine ferme specializate în creşterea animalelor şi cu 0,9 milioane mai puţine ferme specializate în culturi.

Aproape trei cincimi (58%) dintre toate fermele din UE erau specializate în culturi, iar puțin peste o cincime (22%) din ferme erau specializate în creşterea animalelor, cel mai obişnuit tip fiind specializarea în produse lactate (5% din toate fermele), urmate de exploataţii pentru creşterea şi îngrăşarea bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor şi altor animale erbivore (fiecare cu 4%). De asemenea, uşor sub o cincime (19%) din toate fermele din UE erau ferme mixte.

Peste jumătate (52%) din suprafaţa agricolă utilizată (UAA) din UE revenea fermelor specializate în culturi, aproximativ o treime (33%) la ferme specializate în creşterea animalelor, iar restul – la ferme mixte (15%).

Cea mai ridicată pondere a fermelor din UE specializate în culturi se înregistrează în state din Europa de Est, cum ar fi Bulgaria (73%), Ungaria (72%), România (67%), precum şi în ţările mediteraneene, cum ar fi Grecia (74%), Malta (63%) şi Croaţia (61%). Aceste evoluţii reflectă condiţiile favorabile pentru creşterea anumitor tipuri de cereale, fructe şi/sau măsline.

Ferme specializate în creşterea animalelor sunt dominante în câteva ţări din nord-vestul Europei, cum ar fi Luxemburg (82% din toate fermele), Irlanda (79%) şi Ţările de Jos (58%).

sursa